Belastingfraude met Van Basten, Gullit en Rijkaard

Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard zijn door de Italiaanse financiele politie formeel aangeklaagd wegens belastingfraude in de tijd dat zij onder contract stonden bij AC Milan. Negen andere huidige of voormalige spelers van de Italiaanse club zijn, samen met manager Galliani, beschuldigd van een onjuiste aangifte. Dit vergrijp wordt in Italie minder ernstig beschouwd dan belastingfraude.

De spelers van Milan zouden in de periode 1991-'97 stelselmatig onder tafel zijn betaald, zonder deze inkomsten op te geven. Bovenaan de lijst staat Van Basten, met zwarte inkomsten in deze periode van 41 miljard lire, ongeveer 48 miljoen gulden. Van 1991-95 zou Gullit voor 18 miljard lire (ongeveer 21 miljoen gulden) hebben ontdoken, Rijkaard voor 8,3 miljard lire (bijna tien miljoen gulden).

Het dossier is ingediend bij het openbaar ministerie in Milaan. Toen de fraudezaak in januari 1997 aan het licht kwam, zeiden woorvoerders van AC Milan dat niemand zwart is betaald. Het onderzoek van de financiele politie zou slechts een poging zijn geweest om voorzitter Silvio Berlusconi, tevens leider van de rechtse oppositiepartij, zwart te maken.