Akkoord steunpakket voor Brazilie; Waarde 41,5 mld dollar

Brazilie heeft zich verzekerd van internationale financiele steun ter waarde van ongeveer 41,5 miljard dollar. Dit heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren in Washington bekendgemaakt. Van het totaal komt 37 miljard dollar komt binnen een jaar.

Het IMF draagt aan het kredietpakket 18 miljard dollar bij. Verder lenen de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank elk 4,5 miljard dollar. De rijkste industrielanden komen bilateraal met 14,5 miljard dollar over de brug. Van hen worden de Verenigde Staten met 5 miljard dollar waarschijnlijk de grootste contribuant. Het Oostenrijkse ministerie van Financien in Wenen liet gisteren namens de huidige EU-voorzitter weten dat alle de lidstaten van de Economische en Monetaire Unie zich bereid hebben verklaard ook bij te dragen aan het reddingspakket voor Brazilie. De EU-landen zullen samen 7,55 miljard dollar bijdragen. Een woordvoerder van het ministerie van Financien in Den haag liet gisteren weten dat Nederland voor ongeveer 300 miljoen dollar (570 miljoen gulden) aan het kredietpakket voor Brazilie zal deelnemen.

Het akkoord is moeizaam tot stand gekomen. Vanaf half september werd al gesproken over financiele steun aan Brazilie. De kredietverleners wilden echter eerst de presidentsverkiezingen en de presentatie van de begrotingsplannen in het land afwachten. Verder was het Westen het nog niet eens over de grootte van de bijdragen aan het pakket.

De leningen moeten voorkomen dat de internationale financiele crisis zich uitbreidt naar geheel Latijns-Amerika. Vooral de Verenigde Staten zijn hiervoor beducht. De economie van de VS is voor een deel afhankelijk van Latijns-Amerika. Beleggers op Wall Street reageerden daarom de afgelopen tijd sterk op elk nieuws over financiele steun aan Brazilie.

Brazilie is na de ineenstorting van de koers van de Russische roebel half augustus in grote financiele problemen gekomen. Beleggers vreesden dat het Zuid-Amerikaanse land na Rusland het volgende crisisland zou worden.

Zij trokken daarop hun geld in grote hoeveelheden terug. Dat bracht de Braziliaanse munteenheid, de real, aan het wankelen. De Braziliaanse centrale bank moest haar munteenheid met miljarden dollars uit de deviezenreserves steunen om de koers op peil te houden. De real is aan de dollar gekoppeld. Brazilie kan daarom nieuwe reserves goed gebruiken.

Sinds het begin van de Azie-crisis anderhalf jaar geleden verleende het IMF tal van mammoethulpkredieten. In juli 1997 ontvingen de Filippijnen 1,1 miljard dollar, in augustus kreeg Thailand 17,2 miljard toegezegd en in oktober wist Indonesie 40 miljard aan noodhulpkrediet binnen te halen. In december 1997 kreeg Zuid-Korea bijstand ter waarde van 57 miljard dollar en afgelopen juli kreeg Moskou 22,6 miljard toegezegd. (Reuters, KRF, ANP)