AEX houdt pas op de plaats

Sanering en massa-ontslag klinken de gemiddelde belegger soms als muziek in de oren. Zeker in de lusteloze periode die de beurs nu doormaakt zouden herstructureringen het zout in de pap moeten vormen. Maar dat valt tegen. Zelfs de drieduizend geschrapte banen bij Shell konden het Damrak afgelopen donderdag niet imponeren. Laat staan dat de fraaie, maar niet verrassende kwartaalcijfers van verzekeringsconcern Aegon gisteren voor een schok konden zorgen. “Beleggers waren iets te hard op de cijfers vooruitgelopen', zo verklaarde een handelaar de minieme koersdaling.

De Amsterdamse effectenbeurs was ook de andere dagen van de week nauwelijks in beweging te krijgen. De handel was dun en de index kwam niet van zijn plaats. Gisteren sloot de beursgraadmeter op 1033,36, nauwelijks 25 punten lager dan het slot van een week eerder. Een handelaar was deze week wel heel cynisch. “Ga er maar vanuit dat er dit jaar weinig meer gebeurt. In gedachten is iedereen de boeken over 1998 al aan het sluiten. Alleen bijzonder spectaculair nieuws kan de belegger nog in beweging brengen.'

Het schrappen van drieduizend banen bij Shell is blijkbaar niet het spectaculaire nieuws waar de handel op wachtte. Het aandeel Koninklijke Olie sloot na de bekendmaking op donderdag nauwelijks 2 procent hoger op 89,50 en daarmee bleef de top van een half jaar geleden, op bijna 125 gulden, nog ver verwijderd. Gisteren zag het olieconcern de koers met 3 procent verder stijgen, maar die toename was vooral het gevolg van de dreigende situatie in het Midden-Oosten. Een gewapend conflict met Irak zal de olieprijs een flinke impuls geven zo verwacht de financiele wereld. Net als bedrijfssaneringen ook al geen nieuws om naar uit te kijken.

Het telecomconcern KPN kondigde begin november aan het personeelsbestand met 4.000 mensen terug te brengen. Het aandeel reageerde toen zelfs licht negatief en ook de dagen erna heeft het telecomaandeel minder gepresteerd dan de AEX-index. De beursgraadmeter staat in vergelijking met 3 november op hetzelfde niveau, terwijl KPN de koers met bijna 5 procent zag dalen. Zelfs het besluit van toezichthouder Opta, dat KPN zijn tarieven minder drastisch hoeft terug te brengen dan eerst was bepaald, kon het aandeel blijkbaar niet inspireren.

Ook Philips kwam onlangs in de publiciteit met het voornemen om fors in te grijpen in de organisatie. President Boonstra verklaarde bijna twee weken geleden dat het aantal vestigingen van het elektronicaconcern met eenderde zal dalen. Hoeveel arbeidsplaatsen hiermee zijn gemoeid, liet Philips in het midden. Voor de belegger was de reductie blijkbaar goed nieuws: het aandeel steeg na Boonstra's interview in de Financial Times met ruim 8 procent tot ruim 108 gulden.

Gisteren sloot het aandeel Philips op 115 gulden en daarmee is het aandeel sinds de aankondiging van de reductie met bijna 14 procent in waarde gestegen. De index van de Amsterdamse beurs is in dezelfde periode niet verder gekomen dan 4 procent. Over het waarom van de spectaculaire koersgroei tasten handelaren in het duister: mogelijk profiteert het concern van het voorzichtige optimisme in de high-techsector.