Weer doden bij geweld Jakarta; Acties leger en knokploegen

In de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn militairen en door de autoriteiten ingehuurde knokploegen vandaag opnieuw hard opgetreden tegen demonstrerende burgers en studenten. Daarbij vielen volgens onofficiele berichten drie, mogelijk vijf, doden en meer dan vijftig gewonden. Gisteren vielen al twee doden - een student en een politieman - en ruim honderd gewonden.

Demonstranten eisen al sinds het begin van deze week dat het Volkscongres - dat vandaag op de slotzitting een blauwdruk voor de politieke toekomst van Indonesie moest goedkeuren - wordt vervangen door een democratisch orgaan dat vervroegde verkiezingen voorbereidt. Verder eisen ze de berechting van oud-president Suharto en de afschaffing van de zogenoemde dwifungsi van het leger, die de strijdkrachten niet slechts een militaire taak, maar ook vergaande politieke invloed toekent. Het Volkscongres heeft een onderzoek toegezegd naar mogelijke corruptie door Soeharto. De vergadering werd daarna geschorst in verband met de onrust op straat, maar later hervat. President Habibie kwam per helikopter naar het Volkscongres om het vervolg van de bijeenkomst bij te wonen.

Na de onregelmatigheden van de afgelopen dagen had legerleider generaal Wiranto gisteren gewaarschuwd dat de strijdkrachten vandaag met 30.000 man in Jakarta aanwezig zouden zijn en dat zij “krachtiger' zouden optreden dan eerder deze week.

Vandaag aan het begin van de middag was het centrum van Jakarta zo goed als verlaten. Ook soldaten vertoonden zich niet op straat. Na het middaggebed trokken groepen betogende burgers in de richting van de diverse universiteiten waar studenten zich voor de vierde opeenvolgende dag voorbereidden op confrontaties met het leger.

Het kwam vervolgens tot een treffen in het zakencentrum van Jakarta tussen demonstranten en door de autoriteiten ingehuurde knokploegen. Daarbij vielen zeker vijf gewonden aan de kant van de knokploegen. De betogers trokken op in de richting van het parlementsgebouw, waar het Volkscongres vergaderde, maar stuitten op een wegblokkade van het leger, dat de demonstranten met pantserwagens en waterwerpers opwachtte.

Toen soldaten het vuur openden op de demonstranten, vluchtten die in paniek de campus van de katholieke Admajaya-universiteit op. De militairen vuurden geruime tijd traangasgranaten af op de menigte op de campus. Daarbij vielen twee doden en tientallen gewonden. Er was op de campus sprake van paniek en chaos. Mensen huilden en baden en overal lagen mensen die buiten bewustzijn waren geraakt. Laat in de middag waren zeker 25 gewonden opgenomen in het Jakarta-ziekenhuis, dat naast de universiteit ligt en waarvan de vloeren vol bloed lagen. Sommigen van de gewonden waren door rubberen of echte kogels in de rug geraakt. In ditzelfde ziekenhuis werd gezegd dat er twee doden waren binnengebracht.

Militairen trokken intussen naar de Jalan Sudirman Boulevard, waar ze oog in oog kwamen te staan met een grote menigte. Daar kwam het opnieuw tot gevechten en een felle charge van de soldaten. Bij de gevechten van vandaag, de felste tot dusverre zette het leger onder andere drie kleine tanks in.

Een van de drie (of vijf) doden viel in het oosten van de stad, waar werd gevochten tussen regeringsgezinde demonstranten en betogers tegen de regering.

    • Frank Vermeulen