Volleybalploeg moeizaam van start bij WK; 3-1 zege op Tsjechie

De Nederlandse volleyballers zijn vanmorgen zeer moeizaam van start gegaan bij het wereldkampioenschap in Japan. De olympisch kampioen had zijn handen vol aan Tsjechie en won na ruim twee uur met 3-1. De tweede set werd met 15-13 verloren en ook daarna bleef de ploeg van bondscoach Toon Gerbrands problemen houden met de tegenstander. De derde set werd na een achterstand uit het vuur gesleept (15-13). In het slot van de wedstrijd was Nederland eindelijk wel oppermachtig (15-4 in vierde set).

Tegenstander Tsjechie staat slechts 22ste op de door Nederland aangevoerde wereldranglijst. De ploeg van coach Miroslav Nekola verraste Nederland al eens door in augustus een kwalificatieduel voor het Europees kampioenschap met 3-0 te winnen. Twee weken later nam Nederland revanche door in Haarlem met dezelfde cijfers toe te slaan. Vanochtend in Sendai ging het beduidend minder soepel. Nederland, dat opvallend laat in Japan arriveerde, speelde slordig en haalde slechts heel sporadisch een topniveau. In de basisopstelling had spelverdeler Latuhihin Bas en Mike van de Goor, Gortzen, Nummerdor en Schuil om zich heen. Klok kwam er als libero regelmatig in het achterveld in.

Nederland zou aan deze overwinning al genoeg kunnen hebben om de kwartfinales te bereiken. Uit de groep met vier ploegen gaan de nummers een en twee over en heeft zelfs de nummer drie ook nog een grote kans zich te plaatsen. Van de zes nummers drie gaan er vier door. Nederland speelt in de poule nog tegen Oekraine (morgen) en China (zondag). Het maakt niet uit of de ploeg van Gerbrands als eerste, tweede of derde overgaat, want de resultaten uit de eerste ronde tellen niet mee in het verdere verloop van het toernooi.

Het WK begint pas echt in de kwartfinales. De zestien overgebleven ploegen worden in twee poules ingedeeld en spelen dan een halve competitie. Na die zeven speelronden gaan de nummers een en twee over naar de kruisfinales in Tokio. De loting heeft uitgewezen dat de beste vier ploegen van de laatste Olympische Spelen, Nederland, Italie, Joegoslavie en Rusland, - als ze zich plaatsen - in dezelfde poule in de kwartfinales terechtkomen. In de andere groep zijn Cuba en Brazilie de meest opvallende teams.

In de andere wedstrijd in groep C versloeg China vanochtend Oekraine met 3-1. Het duel duurde liefst tweeenhalf uur. Oekraine won de eerste set met 16-14, maar daarna wist de Chinese topscorer Zhang beter door de verdediging van de tegenstander te komen. De Aziaten grepen met 15-13, 15-12 en 15-8 de zege. Thuisland Japan had vanochtend in Fukuoka een erbarmelijke start. Met 3-0 werd verloren van Spanje, slechts een middenmoter in het volleybal. Met Zuid-Korea en het zwakke Egypte in de poule zal het de Japanners vermoedelijk lukken de volgende ronde te bereiken. Titelhouder Italie was in Kobe binnen anderhalf uur klaar met Canada (3-0).