Verbod antibiotica in dierenvoeders; Voorstel van Europese Commissie

De Europese Commissie wil per 1 januari een verbod op het toevoegen van vier soorten antibiotica aan diervoeder. Het voorstel is een reactie op de vrees dat antibiotica niet meer zullen werken bij mensen die veel vlees eten.

Commissaris Fischler (Landbouw) besloot gisteren te komen met een voorstel tot een verbod na advies van wetenschappelijke deskundigen. “Zij lieten zien dat het gebruik van deze producten in diervoeder leidt tot een toename van resistentie tegen antibiotica bij mensen', aldus de woordvoerder van Fischler.

Het gaat volgens de woordvoerder met name om groeibevorderende voedingsmiddelen voor varkens en kippen. Hieraan worden antibiotica toegevoegd om de vleesproductie te bevorderen door de dieren ziektevrij te houden.

De vier antibiotica, waarvoor een verbod wordt voorgesteld, zijn Bacitracin Zinc, Spiramycin, Virginia Mycin en Tylosin Fosfaat. Deze stoffen worden ook voor mensen gebruikt of zijn nauw verwant met antibiotica voor menselijk gebruik.

De woordvoerder van Fischler zei dat in Nederland “dezelfde resistente bacterien zijn aangetroffen bij een kippenboer en zijn kippen'.

Het voorstel van de Europese Commissie is nu voorgelegd aan een panel van deskundigen uit alle vijftien EU-lidstaten. Dit panel zal op zijn laatst in december over het voorstel stemmen. Indien een meerderheid instemt kan de Europese Commissie het verbod opleggen. Zo niet, dan moeten de ministers van Landbouw erover besluiten.

Een verbod van de vier antibiotica zal op grote bezwaren stuiten van Europese boeren en de farmaceutische industrie, die er honderden miljoen dollars aan omzet bij in schieten. Ook de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, waar twee van de vier belangrijkste producenten zijn gevestigd, kunnen zwaar onder druk komen. Een van de producenten is het Amerikaanse Pfizer.

De Nederlandse regering heeft zelf al plannen klaarliggen voor een verbod op drie soorten antibiotica per 1 april.

Ze hoopt op een vrijwillige regeling met het bedrijfsleven.

Anders komt er een wettelijk verbod kondigde minister Borst (Volksgezondheid) aan. Een Europese regeling is volgens haar beter, omdat er dan geen oneerlijke concurrentie ontstaat.

De Europese ministers van Gezondheid steunen allen het verbodsvoorstel. In Zweden geldt al een algeheel verbod, in Denemarken een gedeeltelijk verbod.

(Reuters, AP, ANP)