Van Nistelrooy in selectie van Oranje

Bondscoach Frank Rijkaard heeft voor het oefenduel met Duitsland een debutant opgeroepen: aanvaller Ruud van Nistelrooy van PSV. In vergelijking met oefenwedstrijden van vorige maand tegen Peru en Ghana is Reuser van Vitesse afgevallen. Ronald de Boer kampt met een blessure aan de rechterknie en hij wordt vervangen door Winter.

Rijkaard maakte gisteren op het KNVB-sportcentrum in Zeist zijn selectie bekend. Utrecht-spits Mols krijgt een nieuwe kans, nadat hij tijdens de voorbereiding op de wedstrijden tegen Peru en Ghana geblesseerd moest afhaken. Ook doelman Moens, de verdedigers Van Hintum en Van Wonderen, en de aanvallers Talan en Van Vossen zijn weer gelecteerd. “Ik had geen reden hen te vervangen', zei Rijkaard over de nieuwelingen van de vorige interlands. “Talan is mijn man voor de rechterkant, waar ik verder niet veel mogelijkheden heb trouwens. Ik denk eraan Van Vossen ook naar rechts te halen, maar Talan staat in elk geval op rechts tegen Duitsland. Overmars is de man voor de linkerkant.'

De interland tegen Duitsland, volgende week woensdag in het stadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen, is voor het Nederlands elftal de eerste serieuze wedstrijd sinds het wereldkampioenschap in Frankrijk. In Duitsland leeft de wedstrijd enorm. Er zijn er al ruim 40.000 kaarten verkocht. Alle voor Nederland beschikbare tickets, 8.500, zijn uitverkocht. Het Parkstadion heeft een capaciteit van 56.000 toeschouwers.

“Het is een grote wedstrijd, waarin we kunnen zien waar we staan' sprak Rijkaard. “Voor mij echter telt het verleden niet. Het is een goede testcase, meer niet. Het is gewoon een wedstrijd op weg naar het EK 2000. De posities staan dan ook nog niet vast, niemand hoeft te wanhopen en niemand is zeker van z'n plaats.'

Van Nistelrooy neemt de plaats in van Reuser. “Ik wilde meer mogelijkheden in de spits en daarachter' zei de bondscoach. “Met Mols en Van Nistelrooy op de bank heb ik prima alternatieven voor Kluivert en Bergkamp. Van Nistelrooy kan in de spits er kort achter als komende spits en bovendien heeft hij zich goed ontwikkeld.

Hij verdient de uitverkiezing. Winter is er alleen bij omdat Ronald de Boer volgende week rust krijgt. Dat is besloten op doktersadvies.'

Maar meer spelers kampen met kwaaltjes. Zo is Numan nog lang niet fit. Volgens Rijkaard is in overleg met de linksback van Glasgow Rangers zelf besloten hem niet op te roepen. Reiziger heeft nog last van zijn knie en hervatte gisteren pas de training bij Barcelona. Cocu is eveneens geen honderd procent, terwijl Bergkamp woensdag in de bekerwedstrijd Arsenal-Chelsea slechts een halve wedstrijd kon spelen. Rijkaard: “Met deze spelers heb ik uitvoerig contact. Ik heb ze geselecteerd, omdat zij zelf ervan uitgaan dat het kan.'

De speelwijze tegen Duitsland zal bijna hetzelfde zijn als in de eerste twee interlands onder Rijkaard. Door de afwezigheid van Numan, zal Cocu vrijwel zeker weer als linksback spelen. Frank de Boer en Stam spelen in het centrum en Reiziger aan de rechterkant. Overmars en Talan spelen als `valse' vleugelspitsen, Davids is de centrale man op het middenveld, met naast zich Winter of Seedorf. Bergkamp zal kort achter diepe spits Kluivert spelen. Rijkaard: “Het gaat om een herkenbaar concept. Ik zal daarom alleen wisselen als het nodig is.'

De selectie, doel: Van der Sar (Ajax) en Moens (AZ), verdediging: Frank de Boer (Ajax), Van Hintum (Vitesse), Reiziger (Barcelona), Stam (Manchester United) en Van Wonderen (Feyenoord), middenveld: Winter (Internazionale), Cocu (Barcelona), Davids (Juventus), Seedorf (Real Madrid), aanval: Van Nistelrooy (PSV), Mols (FC Utrecht), Kluivert (Barcelona), Bergkamp (Arsenal), Overmars (Arsenal), Van Vossen (Feyenoord) en Talan (Heerenveen).

Lothar Matthaus is gisteren door bondscoach Ribbeck opgenomen in de selectie van het Duitse elftal voor de oefeninterland tegen Nederland.

De 37-jarige libero van Bayern Munchen is Duits recordhouder met 129 interlands. Ribbeck selecteerde 22 spelers, onder wie zeven van Bayern Munchen. Met Matthaus maken ook Moller, Strunz, Worns en Hamann hun rentree.

De oefeninterland is een risicowedstrijd. De Duitse politie zet duizend man in om botsingen tussen de supportersgroepen te voorkomen. Daarnaast veronderstelt de politie hooligans te kunnen afschrikken met snelrechtprocedures.