Tsjetsjenie: ontvoerde gezant bevrijd

De persoonlijke gezant van president Jeltsin in Tsjetsjenie, Valentin Vlasov, is vannacht bevrijd na een ontvoering die ruim een half jaar heeft geduurd.

Vlasov werd op 1 mei in Tsjetsjenie ontvoerd en was sindsdien spoorloos. Hij werd vannacht bevrijd in een - volgens de Russische minister van Binnenlandse Zaken Stepasjin - lang voorbereide actie van speciale Tsjetsjeense eenheden en militairen van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, gelegerd in Ingoesjetie, buurland van Tsjetsjenie. Vlasov werd onmiddellijk naar Moskou overgebracht en op het vliegveld daar opgewacht door Stepasjin. Deze maakte vanochtend het nieuws van de bevrijding bekend, na eerst president Jeltsin te hebben geinformeerd.

Vlasov was het meest prominente slachtoffer van wat in Tsjetsjenie `de ontvoeringsindustrie' heet. In Tsjetsjenie overheersen chaos en wetteloosheid. De dienst wordt in grote delen van het land uitgemaakt door gewapende benden die het centrale gezag niet erkennen. Die benden ontvoeren regelmatig rijke Tsjetsjenen, Russen en buitenlanders, die soms maanden of zelfs jaren worden vastgehouden tot er een losgeld wordt betaald. De ontvoering van Vlasov leidde in mei tot spanningen tussen Moskou en Grozny, omdat de Tsjetsjeense regering er niet in was geslaagd de veiligheid van de persoonlijke gezant van Jeltsin te garanderen.

Minister Stepasjin zei dat voor Vlasov geen losgeld is betaald. De ontvoerders hadden wel een losgeld geeist, van twee miljoen dollar. De Tsjetsjeense regering beschuldigde vandaag Moskou ervan wel een losgeld te hebben betaald en daarmee `criminele groepen' te hebben gefinancierd.

Sinds de ontvoering heeft Moskou herhaaldelijk melding gemaakt van de aanstaande vrijlating van Vlasov en van onderhandelingen met de ontvoerders. Die vrijlating kwam er vervolgens niet. Er hebben ook geruime tijd geruchten de ronde gedaan als zou Vlasov dood zijn, maar in september werden twee ontvoerde Britten vrijgelaten die meldden een deel van hun gijzeling te hebben doorgemaakt in gezelschap van een Rus - waarschijnlijk Vlasov.

Aanvankelijk werd overigens na de vrijlating van de twee Britten ook gezegd dat geen losgeld was betaald; later bleken ze te zijn vrijgekocht door de Russische tycoon Boris Berezovski. Berezovski kreeg eerder deze week gedaan dat Tsjetsjeense ontvoerders elf Russische soldaten vrijlieten. (AFP, Reuters)