Reusachtige dino met krokodillenbek

Een team van Amerikaanse, Britse, Franse en Nigerese paleontologen, heeft gisteren de vondst bekend gemaakt van de Suchomimus tenerensisus een visetende dinosaurus van 100 miljoen jaar geleden.

Deze dinosaurussoort heeft een opvallend lange smalle bek met ongeveer 100 scherpe haakachtige tanden, ideaal om onder water sterk tegenspartelende vissen mee te vangen. De dino, die behoort tot de groep der Spinosaurussen (waarvan weinig fossielen zijn gevonden), werd vorig jaar gevonden in Afrika, gewoon aan de oppervlakte in de Tenere-woestijn in centraal Niger. Het eerst werd een dertig centimeter lange klauw gevonden. Het monster was groter dan de Tyrannosaurus Rex: elf meter lang 3,5 meter hoog, ca. 5 ton zwaar. De vinders zijn ervan overtuigd met de Suchomimus een nieuwe dionosaurussoort te hebben gevonden. Juist in zijn kopvorm wijkt hij af van de andere Spinosaurussen, hij dankt er dan ook zijn naam aan: Suchomimus, Grieks voor `lijkend op een krokodil'. De bek lijkt sprekend op die van de gaviaal, een uitsluitend visetende krokodil. De bek van andere krokodillen is veel platter. Een aalscholver, die ook onderwater vissen vangt, heeft een vergelijkbare bek vorm. De vorm is dus geen bewijs van verwantschap, maar een mooi voorbeeld van `paralelle evolutie', vergelijkbaar met de overeenkomende lichaamsvorm van haaien en dolfijnen. Net als alle andere dinosaurussen deelt de Suchomimus met de krokodil slechts een gemeenschappelijke voorvader die ca. 240 miljoen jaar geleden leefde. De grote haakachtige klauwen van de Suchomimus zijn ook ideaal voor visvangst.

Met zijn opvallende bek onderscheidt de Suchomimus zich van zijn naaste verwanten, de andere Spinosaurusfossielen die een veel kortere bek hadden.