Oppositie boycot parlement Kroatie

Zes Kroatische oppositiepartijen hebben gisteren besloten het werk van het parlement voorlopig te boycotten, uit protest tegen de wijze waarop de regerende Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ) van president Franjo Tudjman elk hervormingsinitiatief van de oppositie afwijst.

De partijen trekken hun leden terug uit alle parlementscommissies en doen niet mee aan zittingen van het parlement. “We kunnen niet langs de kant staan toekijken hoe de rol van het parlement wordt gemarginaliseerd', aldus een van de oppositieleiders. “De regerende partij hindert de parlementariers bij de uitoefening van hun constitutionele taak, namelijk het toezien op het werk van de regering.'

De HDZ heeft 74 van de 127 zetels in het parlement en geniet de steun van nog eens twaalf tot zestien parlementariers van kleinere partijen. Die meerderheid stelt haar in staat alle initiatieven van de oppositie te torpederen, hetgeen dan ook voortdurend gebeurt. “De oppositie is een nationaal ornament, waardoor een vals beeld van de democratie ontstaat', zei gisteren Drasen Budisa, leider van de oppositionele sociaal-liberalen.

De druppel die voor de oppositie de emmer deed overlopen is de recente afwijzing, door de HDZ, van een parlementair onderzoek naar politiek machtsmisbruik door de (door de HDZ beheerste) geheime diensten.

Twee voormalige vertrouwelingen van president Tudjman - beiden ex-premier, en beiden vertegenwoordigers van de gematigde vleugel binnen de HDZ - zijn opgestapt met de beschuldiging, dat een van Kroatie's geheime diensten hen heeft bespioneerd ten gunste van een andere vertrouweling van Tudjman. De afluisterpraktijken maken deel uit van een machtsstrijd achter de schermen, die lijkt te zijn gewonnen door de extreem-nationalistische vleugel binnen de HDZ. Tudjman lijkt in die machtsstrijd niet te hebben ingegrepen - of ten gunste van de hardliners onder zijn adviseur Ivo Pasalic. (Reuters, AFP, AP)