Onderzoek Bijlmerramp in volle gang; Verhoren halverwege januari

De parlementaire enquete naar de Bijlmerramp met het vrachtvliegtuig van El Al is al in volle gang, maar de eerste openbare verhoren zullen pas halverwege januari volgend jaar worden gehouden.

Dat heeft het Tweede-Kamerlid Th. Meijer (CDA) als voorzitter van de enquetecommissie gisteren bekendgemaakt. De commissie heeft met haar staf van twaalf personen onderdak gevonden in de Eerste Kamer.

De enquetecommissie voert dezer dagen een reeks achtergrondgesprekken met een onbekend aantal personen die “in woord en geschrift' hebben laten blijken de afgelopen zes jaar bezig te zijn geweest met de crash van het El Al-vrachtvliegtuig op 4 oktober 1992. Voorzitter Meijer wilde niet aangeven om wie het gaat, noch wat hun specialisatie is. Ingewijden menen dat het vooral gaat om ambtenaren die niet rechtstreeks bij het onderzoek van de Rijksluchtvaartdienst waren betrokken, om journalisten van diverse media en deskundigen uit luchtvaartkringen.

Meijer riep iedereen in het land op om de commissie beeld- of geluidsbanden van de ramp ter beschikking te stellen: “We weten dat er veel materiaal moet zijn, maar het is voor ons ondoenlijk om uit te zoeken waar het allemaal is.'

Niet bekend

Deze maand zal een selectie worden gemaakt van de te horen getuigen. Hoeveel dat er zullen zijn staat niet vast.

Volgens Meijer werkt de commissie nog steeds binnen een schema van vier maanden. In februari moet het eindrapport gereed zijn. “Maar dat zal gezien alle vragen waar we antwoord op willen hebben nog heel wat van de commissie vergen.'