Lucy: `Toen trok hij zijn pistool'

Zondagnacht. Een meisje wordt in een Amsterdamse discotheek door een man neergeschoten, omdat ze weigerde met hem te dansen: `Even dacht ik dat hij blufte.'

“Tien centimeter lager en ik was dood geweest.' Om de afstand te illustreren spreidt Lucy Kluivert haar duim en wijsvinger en wijst de plek op haar linkerborst aan waar de kogel haar lichaam binnendrong. Afgelopen weekend werd ze in de Amsterdamse discotheek `Margaritas' neergeschoten; ze weigerde een dans.

“De eerste nachten waren een hel; steeds zag ik die man met zijn pistool op me afkomen', vertelt ze met neergeslagen ogen. Een beroemde achternaam, en inderdaad, Lucy is de 18-jarige nicht van voetballer Patrick. Ze lijkt op de jeugdige Naomi Campbell. Gekleed in een blauwe trainingsbroek en een wijd T-shirt schurkt ze tegen haar vriend aan. “We houden een extra knip op de deur', zegt haar moeder met betraande ogen. “We zijn bang.'

Op een zwartleren bank in het Amsterdamse Osdorp vertelt Lucy over haar “bijna doodservaring', zoals ze het zelf omschrijft. “Ik was aan het dansen met mijn nicht Jennis. We waren van plan om te gaan rusten, maar toen kwam er een nummer waarvan ik zei: `kom, die laten we niet gaan'. We zijn de dansvloer weer opgegaan.'

Tijdens dat nummer kwam “een bezopen jongen' uitdagend achter haar dansen. “Ik hou daar niet van en ik vroeg of hij daar mee op wilde houden. Dat pikte hij niet. `Wat nou, wat nou, wat nou' schreeuwde hij.' Haar nicht duwde de man opzij en zei `Lucy wil niet met je dansen'. De man werd kwaad, liep weg, kwam terug en gooide Jennis een longglas met een witte cocktail in het gezicht. Lucy: “Ik stapte op hem af en toen hij trok zijn pistool. Even dacht ik dat hij blufte, maar toen zag ik vonken en voelde een stekende pijn in mijn borst. De kogel is dwars door mijn lijf gegaan en kwam er via mijn oksel weer uit.'

Ze vluchtte achter de bar. Omstanders geloofden niet dat ze was geraakt “maar toen ze al dat bloed zagen. Pffff.' Op de dansvloer brak paniek uit; iedereen vluchtte weg of dook ineen. “Ik strompelde naar het restaurant dat bij de discotheek hoort en daar ben ik geholpen door een man die zelf ook een keer is neergeschoten. Ik hoorde de eigenaar nog roepen `geen paniek, geen paniek, laten we het gezellig houden'.'

De politie was snel ter plekke. In het weekend patrouilleren ze continu op het Rembrandtplein, verzekerd van werk. Lucy: “Maar de man die me heeft neergeschoten is in het tumult weggekomen. Ze hebben hem nog steeds niet gepakt.'

Na behandeling en een nacht in het Onze Lieve Vrouwengasthuis mocht Lucy weer naar huis. Ze is niet verbaasd dat er ondanks de aanwezigheid van metaaldetectoren toch vuurwapens mee naar binnen kunnen worden gesmokkeld. “Die controle stelt niks voor; bekenden en vriendjes van de portiers staan nooit in de rij en gaan ook nooit door het poortje. Ze geven gewoon een fooitje. En de portiers zijn ook gewoon om te kopen' Pardon? “We waren met z'n vieren en ik was eerder binnen dan de rest. Mijn zusje Helen is zestien en die kwam er niet in, omdat ze te jong is. Ik heb de portier een tientje gegeven en toen kon ze wel naar binnen. Zo gaat dat.'

Lucy kwam veel in Margaritas. “Ik kom er voor de muziek, en die is goed.' Maar nu moet de zaak dicht. “Die tent is gewoon te gevaarlijk, man', zegt ze met een onvervalste Surinaamse dictie.

“Portiers, videobewaking, detectors; wij zetten alles op alles voor de veiligheid van onze gasten', zegt eigenaar Alexander Karstens. “Maar in het weekend staat het hier letterlijk en figuurlijk zwart van de mensen.

Dan is een incident niet te voorkomen.'

Maar voor burgemeester Patijn is de maat vol. Hij turfde tien gewonden in een jaar tijd. Afgelopen woensdag zei hij in de gemeenteraad dat Margaritas voor “onbepaalde tijd wordt dichtgetimmerd'. Er worden gesprekken gevoerd met eigenaar Karstens en voor het einde van het jaar moet hij een zogenoemd veiligheidsplan hebben ingediend; dat geldt trouwens voor alle cafes en disco's aan het Leidseplein en Rembrandtplein. “Vlees en bier staan onder strenge controle. Het is onacceptabel dat zo'n strenge controle niet geldt voor de veiligheid in bars en dancings' lichtte hij eerder deze week toe.

Wanneer aan de veiligheidseisen is voldaan, kan Margaritas - waar per avond zo'n vierhonderd, meest Surinaamse, jongeren komen - weer open.

`Wegens reorganisatie tot nader orde gesloten' staat er vooralsnog op de deur geplakt. `Excuses voor het ongemak.'

    • Cees Banning