Leider verboden PKK is opgepakt

Op het vliegveld van Rome is Abdullah Ocalan aangehouden, de leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, zo hebben de Italiaanse autoriteiten vanmiddag bevestigd.

Ocalan is gisteravond rond 10 uur gearresteerd. Hij is in voorlopige hechtenis genomen en zal waarschijnlijk worden uitgeleverd. Zowel de Turkse als de Duitse justitie heeft internationale arrestatieverzoeken doen uitgaan tegen Ocalan. In Duitsland wordt hij verdacht van twee moorden. Turkije beschuldigt hem van terrorisme en heeft Ocalan bovenaan de lijst van gezochte personen gezet. De Turkse politiechef, Necati Bilican, zei vanochtend tegenover een Turks televisiestation dat Turkije al het noodzakelijke zal doen om Ocalan uitgeleverd te krijgen.

Ocalan, Apo voor zijn aanhang, leidt het gewapende verzet van Koerden tegen de Turkse regering, in een poging om een eigen Koerdische staat te vestigen. De oorlog in het Koerdische zuidoosten van Turkije tussen het Turkse leger en de PKK, die in 1984 begon, heeft tienduizenden levens geeist.

Een eventuele uitlevering van Ocalan aan Turkije zou een belangrijke overwinning voor Ankara zijn. Een weigering hem uit te leveren zou daarentegen tot grote problemen tussen Turkije en Italie kunnen leiden.

Ocalan leefde de laatste jaren en tot voor kort in de Syrische hoofdstad Damascus, onder Syrische protectie. Turkije dreigde in september echter met een gewapende interventie als Syrie zijn steun aan de PKK niet zou beeindigen, en Ocalan het land niet zou uitzetten. Het Syrische regime boog vorige maand voor de zware Turkse druk, en Ocalan zocht daarop zijn toevlucht in Moskou, aldus de Turkse autoriteiten, die onmiddellijk zijn uitlevering eisten. De Doema, het Russische Lagerhuis deed een week geleden nog een beroep op de Russische regering om Ocalan asiel te verlenen. De Russiche autoriteiten deden daar niet enthousiast over.

Niet bekend