Kunstenaar Kurpershoek overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is zaterdag de beeldend kunstenaar Theo Kurpershoek op 85-jarige leeftijd overleden. Kurpershoek was behalve schilder ook typograaf, calligraaf en ontwerper van onder andere boekomslagen voor de uitgeverij Querido. Hij was ook docent en gaf onder meer jarenlang les op de kunstacademie van het Duitse Trier. Kurpershoek was in Amsterdamse kunstkringen tevens bekend als voorzitter van de kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en De Kring.

Een van zijn bekendste boekomslagen is die voor het boek Eenzaam maar niet alleen van de vroegere koningin Wilhelmina. Kurpershoek werd ook bekend door de door hem ontworpen bevrijdingsaffiche voor de verzetskrant Het Parool, getiteld Het Parool, de krant der bevrijding.

Kurpershoek werd op 8 oktober 1914 in Rotterdam geboren. Op zijn veertiende al vertrok hij naar een gastgezin in Amsterdam. In de hoofdstad volgde hij een opleiding tot graficus en ging daarna naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunst. Kurpershoek werd als schilder bekend om zijn post-impressionistische en figuratieve schilderijen, aquarellen en grafiek. Hij exposeerde onder meer in het Stedelijk Museum en de Nieuwe Kerk in Amsterdam en in galerie De Krijtkring in Hoorn. Kurpershoek stelde zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap. Hij wordt zondag in Arti door zijn vrienden herdacht.