Ketelbinkie

In de rechtszaak tegen softwaremaker Microsoft sluit het net rond Bill Gates zich verder. Na getuigenissen van Apple en Netscape legde deze week een directielid van chipbouwer Intel een belastende verklaring af. Het beeld van de heetgebakerde topman die telkens opnieuw grijpt naar het dreigement wordt steeds verder ingekleurd.

Gates kondigde donderdag aan dat hij, als daarom wordt gevraagd, best bereid is te getuigen. Hij was niet opgeroepen, naar verluidt omdat zijn advocaten vreesden dat een optreden van de opvliegende topman zijn zaak weinig goed zou doen. De aanklagers namen genoegen met het tonen van een videotape waarin Gates er evenmin best vanaf kwam. Belastende e-mail? De topman kon zich niet herinneren dat hij die gelezen had.

De Intel-getuigenis was deze week extra pikant omdat de ene monopolist de andere verweet dat hij zwart zag. Intel zelf is er meer dan eens van beticht zijn dominante positie als chipmaker te misbruiken om de concurrentie de kop in te drukken.

De whizzkids van Microsoft in Redmond hebben niettemin geen hoge pet op van de intellectuele capaciteiten van de collega's in Santa Clara. Dat blijkt uit een e-mail waarin een Microsoft-topmanager zich laatdunkend uitlaat over het IQ van de gemiddelde Intelmedewerker. Daar lijkt weinig reden toe. Bill Gates mag een indrukwekkend IQ hebben, in zijn verdediging grijpt hij telkens opnieuw naar het excuus van de vergeetachtigheid. En bovendien, de werknemers van Intel waren zo verstandig het oorlogszuchtige en voor een monopolist belastende taalgebruik jegens de concurrentie binnen het bedrijf te kuisen.

    • Michiel van Nieuwstadt