Journalistenboek

Uitgeverij Vassallucci wil vanaf 1999 jaarlijks een boek waarin tien journalisten hun zegje kunnen doen. Volgens uitgever Oscar van Gelderen wordt het een jaarboek met `de tien meest vernieuwende journalisten van het moment'. Samenstellers van het boek zijn de Groene-redacteuren Joeri Boom en Sander Pleij.

Het boek krijgt een overkoepelend thema, maar verder willen Boom en Pleij de schrijvers vooral veel vrijheid geven. Boom: ``Iedere journalist stuit op beperkingen. De deadline, beperkte ruimte en de eis om jezelf zo onzichtbaar mogelijk te maken in je stuk. Die obstakels willen we in dit boek wegnemen. Bovendien mogen de auteurs als ze dat willen meer van hun ideeen en associaties opschrijven. Bijvoorbeeld iemand die voor het eerst naar een oorlog gaat, is bang. Dat mag best in het stuk. Daar krijg je levendiger artikelen van. Nu word ik van lange stukken in de krantenbijlagen vaak een beetje moe.'

    • Arjen Fortuin