Jeltsin laat op banket verstek gaan

De afwezigheid van de Russische president Jeltsin bij een banket voor de bezoekende premier van Japan heeft gisteren in Moskou weer tot speculaties over zijn gezondheidstoestand geleid.

De 67-jarige president, die meer dan twee weken geleden met vakantie ging met wat het Kremlin officieel bestempelde als uitputting en een onregelmatige bloeddruk, sprak eerder gisteren wel met de Japanse premier Keizo Obuchi. Hij zag er stijf uit en had volgens de Japanners een opgezwollen gezicht. Hij zou aanvankelijk ook aanwezig zijn bij een banket voor Obuchi, gisteravond. Maar hij verscheen niet en stuurde premier Primakov als plaatsvervanger.

Het Kremlin meldde dat de president 's ochtends al tegen Obuchi had gezegd niet op het banket te verschijnen. “Het heeft niets te maken met zijn gezondheid. Hij voelt zich goed' aldus een woordvoerder. Ook Jeltsins vrouw liet gisteren weten dat haar man zich goed voelt, al had hij wat moeite met het koude Moskouse klimaat sinds zijn terugkeer uit Sotsji, aan de Zwarte Zee, zondag.

Leden van de Japanse delegatie evenwel zeiden geschrokken te zijn toen ze Jeltsin gisterochtend zagen; bovendien spraken ze tegen dat Jeltsins afwezigheid bij het banket was afgesproken. “Als iemand dat zegt, is het volstrekt fout', aldus een Japanse woordvoerder. “Jeltsin zag eruit als een robot. Ik heb hem in april in Japan gezien. Vandaag zag hij er absoluut anders uit.' Na het gesprek met Obuchi - over economische relaties en de Koerilen-kwestie, het territoriale conflict tussen Rusland en Japan - ontbrak de gebruikelijke gezamenlijke persconferentie. Het Kremlin vermijdt directe confrontaties van de president met journalisten, kennelijk uit vrees dat de president incoherent antwoordt op vragen. De televisie toonde wel beelden van Jeltsins ontmoeting met Obuchi. Hij leek zich goed te voelen, maar sprak langzaam en deed duidelijk zijn best op de articulatie. (Reuters, AFP)