Internationale Beurzen

LONDEN De Britse aandelen veerden vanmorgen terug van een lage opening en hielden rond lunchtijd het verlies beperkt tot 1 procent. De FTSE-index bleef net onder de 5400 punten steken. Met name een stijging van de koersen van oliemaatschappijen, op de rug van de olieprijzen die oplopen met de spanningen rond Irak, wist de index te behoeden voor verder verlies.

Vooral aandelen in Reckitt, Next en Meggitt stonden op de Londense beurs onder druk na negatief bedrijfsnieuws. Handelaren keken al uit naar de beslissing die de Amerikaanse centrale bank aanstaande dinsdag neemt over de rente in de VS.

FRANKFURT.

De aandelenmarkt in Duitsland startte vanochtend met een lichte stijging. De onzekerheid over de verwachte rentedaling in Amerika en de politieke spanningen in het Midden-Oosten hadden ook in Frankfurt een drukkende invloed. Veel aandacht ging uit naar het warenhuisconcern Metro dat vanochtend een herstructurering aankondigde. Het aandeel Metro steeg vier procent, terwijl de index niet verder kwam dan een kwart procent stijging tot 4652 punten.

PARIJS

Gebrek aan impulsen, geen belangrijk bedrijfsnieuws, een stabiele dollar en een vrijwel onveranderd Wall Street zorgden samen voor een gematigde stemming op de effectenbeurs van Parijs. De toonaangevende CAC-40 index daalde licht, 0,3 procent. Het bestuur van de Parijse beurs maakte bekend dat het geen streefdatum heeft voor aansluiting bij de dit jaar gesloten alliantie tussen de beurzen van Londen en Frankfurt. In de media was gemeld dat Parijs nog dit jaar zekerheid eist van de andere twee beurzen over deelname aan de alliantie.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteren de handel met een bescheiden winst afgesloten. De Dow Jones-index, die een groot deel van de dag duidelijk in de plus stond, pakte uiteindelijk niet meer dan 5,92 punten ten opzichte van het slot op woensdag. De belangrijkste beursgraadmeter eindigde daarmee op 8829,74 punten. De handel werd beheerst door de Golf-crisis. Aan de ene kant stuwde de vrees voor een mogelijke oorlog in die regio de olieprijzen en daarmee de aandelen van energieconcerns omhoog. Aan de andere kant zorgde de dreiging van een gewapend conflict tussen de VS en Irak voor zoveel onzekerheid onder beleggers dat zij weinig kooplust toonden.

De dollar ging onder invloed van de spanningen in de Golf ook omhoog. Tegen het eind van de handel in New York werd de Amerikaanse munteenheid vastgesteld op 1,9035 gulden. Dat was ruim een cent boven de slotkoers van 1,8910 gulden op woensdag.

TOKIO

De aandelenkoersen op de Japanse effectenbeurs zijn vandaag overwegend met winst gesloten. De Nikkei-index einigde op 14.286,21 punten, 193,15 punten ofwel 1,4 procent meer dan gisteren. Tijdens de ochtendhandel zakte de index tot onder de grens van 14.000 punten. Dat was voor veel beleggers kennelijk het sein tot aankopen over te gaan. Berichten in de Japanse media dat de regering in Tokio maandag met een nieuw economisch stimuleringsplan komt werden door de markt niet serieus genomen.