Hotz

Afgelopen maandag week heeft de schrijver F.B Hotz in zeer besloten kring de P.C. Hooftprijs in ontvangst genomen. Op verzoek van Hotz, die vrijwel blind is, werd afgezien van een openbare uitreiking en kreeg hij de prijs thuis in aanwezigheid van zes personen. Meer pasten er niet in zijn werkkamer.

Volgens Ronald Dietz, directeur van de Arbeiderspers en Hotz' uitgever, had de schrijver bij het bekendworden van de bekroning gezegd dat hij hoopte `allang vergeten' te zijn. Dietz: ``Wij zijn er verschrikkelijk blij mee. Als iemand in Nederland recht had op de onderscheiding, dan was het Hotz.'

De P.C. Hooftprijs bedraagt 125 duizend gulden, waarvan 75 duizend gulden rechtstreeks naar de schrijver gaat. De rest moet worden besteed aan een uitgave die verband houdt met de winnaar. De Arbeiderspers gebruikt het geld om Het Werk, de vorig jaar verschenen uitgaven van Hotz' verzamelde proza, goedkoper in de winkel te leggen. Tot nu tot kostten die twee banden samen 175 gulden, daar gaat nu honderd vanaf.

``Het boek is destijds zonder subsidie gemaakt' zegt Dietz. ``Vandaar dat het vrij veel geld kost. We hebben verschillende bestedingen van het prijzengeld overwogen, maar het leek me het belangrijkste om dit werk zo drempelloos mogelijk aan te bieden.' De prijsverlaging blijft bestaan tot de eerste druk is uitverkocht. Daarvan heeft de uitgever nog 2200 exemplaren liggen. Bovendien wordt een boekje met het juryrapport en het essay van Aleid Truijens De God van Hotz bijgevoegd. Dietz verwacht dat de afgeprijsde uitgave eind deze maand verkrijgbaar is. ``Ik hoop dat men dan als een kudde wilde bisons naar de winkel rent.'Dietz erkent dat de prijsverlaging spijtig is voor Hotz-liefhebbers die de boeken al hadden aangeschaft. ``Daar is niets aan te doen, maar die groep heeft al langer van het boek kunnen genieten.' Bij andere winnaars van de P.C. Hooftprijs is meestal gekozen voor een nieuwe uitgave, maar Hotz is inmiddels gestopt met schrijven.

De stichting P.C. Hooftprijs verwacht binnen een maand de volgende winnaar bekend te maken. ``Afgelopen jaar lagen we achter op schema,' zegt secretaris Aad Meinderts. Per toerbeurt gaat de prijs naar een dichter romanschrijver of essayist. Dit jaar wordt een essayist bekroond.

    • Arjen Fortuin