Gasunie klaar voor jaar 2000

Gasunie in Groningen is vrijwel klaar voor het nieuwe millennium. De operatie om alle bedrijfsonderdelen `millenniumproof' te maken heeft 14 miljoen gulden gekost. De laatste anderhalf jaar zijn er zo'n 140 mensen mee bezig geweest.

Volgens projectmanager A. Draijer van Gasunie bleek 10 tot 15 procent van de bedrijfssystemen niet bestand tegen de overgang naar het jaar 2000. Deze onderdelen zijn vervangen. Het bedrijf heeft nu bij de Technische Universiteit in Eindhoven computercapaciteit gehuurd en laat er nu kopieen van al zijn programma's een 2000-simulatie ondergaan. Gasunie werkt ook aan rampenplannen voor het geval het toch mis gaat na de eeuwwisseling. “Je sluit tenslotte ook een brandverzekering af voor je huis', aldus Draijer.

De millenniumproblematiek van Gasunie was erg ingewikkeld. Het bedrijf werkt met veel onbemande meet- en regelstations. Die worden op afstand bediend; de hieraan gekoppelde telecommunicatie- en regelapparatuur moet dus ook millenniumproof zijn voor een ongestoorde gasvoorziening. Datzelfde geldt voor de vele externe bedrijven waarmee Gasunie samenwerkt. (ANP)