FLENSJES ALS DESSERT EN VOOR INEKE

In oktober vond in Amsterdam het chocoladefestival plaats. Chocola is van alle streken. In diepvrieskasten in Portugese winkels trof ik onlangs flensjes met een vulling van chocola aan. Tien minuten opwarmen in de oven en klaar is Kees. Thuis begon ik met eigen experimenten. De flensjes bakte ik als het me uitkwam en de chocola - van goede kwaliteit - smolt ik a la minute in de magnetron.

Doe de bloem in een kom. Voeg de eieren, het zout en de helft van de melk toe en roer er een glad beslag van. Verdunnen met de rest van de melk. Laat het beslag een half uur rusten in de koelkast. Bak acht dunne flensjes. Verhit voor elk flensje een klontje boter in een kleine koekenpan. Schep een sauslepel beslag in de pan en laat dat over de bodem uitvloeien. Bak tot de onderkant van het flensje lichtbruin is en de bovenkant droog. Keer het flensje om en bak snel de andere kant bruin. Klap voor het serveren de flensjes dubbel met een chocoladereep ertussen. Leg per keer twee gevulde flensjes op een bord en dek ze af met een deksel of een tweede bord. Zet elk bord 1 1/2-2 minuten in de magnetron bij 500 Watt, tot de chocolade gesmolten is. Strooi poedersuiker over de flensjes en serveer ze. Overgebleven flensjes kunnen in de vriezer bewaard worden.

Nog een tweede recept. Maak hetzelfde beslag. Desgewenst kan de melk deels of helemaal vervangen worden door kokosmelk. Bak weer acht flensjes. Schil een grote rijpe mango, verwijder de pit. Pureer het vruchtvlees en doe er 1 zakje Bourbon vanillesuiker, 1 eetlepel citroensap en naar smaak poedersuiker bij. Halveer vier gepelde bananen. Bak de helften vlak voor het serveren om en om in boter in een koekenpan tot ze warm zijn. Strooi er geraspte kokos over als er geen kokosmelk gebruikt is. Vul de warme flensjes met een halve banaan en klap ze dubbel. Schep een lepel mangosaus op elk bord en leg er twee gevulde flensjes bij. Wat poedersuiker erover en garneren met een toefje munt of citroenmelisse.

Voor acht flensjes:

100 gram bloem

2 eieren

snuf zout

2 deciliter melk

boter of olie

8 dunne repen chocolade

(puur of melk) van 25 gram of 200 gram grof geraspte chocolade

poedersuiker

    • Annelène van Eijndhoven