Fernand Braudel

`Een boek dat getuigt van de onbegrensde nieuwsgierigheid en leergierigheid, het scherpe observatievermogen en de voorkeur voor levende concrete details, die zo kenmerkend zijn voor Braudel', zo schreef H.L. Wesseling in deze krant over De structuur van het dagelijks leven, het eerste deel van deze serie, dat zich afspeelt tussen het tijdvak van de grote pestepidemieen in de vijftiende eeuw en het begin van de industriele revolutie.

Ook de twee andere delen kregen wereldwijd veel lof toegezwaaid: Het spel van de handel en De Tijd van de wereld, over de ontwikkeling van het moderne kapitalisme (met een ereplaats voor het zeventiende-eeuwse Amsterdam) en de relatie van Europa tot de rest van de wereld. Panoramisch werk, gebaseerd op een bijna onmenselijke belezenheid. Bij dezelfde boekhandels ligt ook het tweede meesterwerk van Braudel in de ramsj: De Middellandse Zee, een eveneens uit drie delen bestaande studie over de geschiedenis van Spanje, de Italiaanse stadstaten en Turkije in de tweede helft van de zestiende eeuw (delen tezamen van f209,70 voor f95,-).

    • Henk Lagerwaard