Een onvolprezen Brabantse volbloed

Ruud van Nistelrooy (22) beleefde gisteren een vrolijke voetbaldag. Hij werd 's middags geselecteerd voor Oranje en 's avonds hielp hij PSV aan een 3-1 zege op Vitesse. De talentvolle spits is topscorer met elf treffers.

De ondoorgrondelijke werkwijze van Bobby Robson blijkt niet alleen op het veld. De Britse trainer kreeg gisteren rond het middaguur een telefoontje van de Nederlandse bondscoach Frank Rijkaard, die melding maakte van de uitverkiezing van Ruud van Nistelrooy voor het Nederlands elftal. Robson besloot zijn talentvolle aanvaller pas 's avonds op de hoogte te brengen, een paar uur voor de competitiewedstrijd tegen Vitesse. Maar Van Nistelrooy had zijn naam een paar uur eerder al op Teletekst zien staan. “Ik ben de hele middag gek gebeld. Daarom zat er zoveel onrust in mijn kop. Over de eerste helft ben ik helemaal niet tevreden.'

De aankomende international speelde onvoorspelbaar tegen Vitesse. Op het ene moment liet hij de bal op knullige wijze van zijn voeten springen, op het andere moment draaide hij op acrobatische wijze van zijn tegenstander weg. Van Nistelrooy is geen aanvaller die zijn kansjes afwacht. Hij rent en sleurt en trekt voortdurend gaten voor zijn medespelers. Hij is tweebenig en hij kan goed koppen. Hij is een technisch vaardige speler die de bal even gemakkelijk met de binnenkant als met de buitenkant van zijn voet kan raken. Heeft hij eigenlijk zwakke eigenschappen als voetballer?

“Ik moet de lopende mens nog beter leren bedienen', antwoordt Van Nistelrooy in moderne voetbaltaal. Hij doelt op de samenwerking met Luc Nilis, de pas herstelde aanvaller die tegen Vitesse eindelijk zijn oude vorm te pakken had. Volgens de ervaren Belg begrijpen ze elkaar steeds beter in het veld. Nilis is vol lof over Van Nistelrooy. “Hij is heel leergierig en heel veelzijdig. Hij lijkt misschien traag, maar hij is juist beweeglijk. Bij Oranje kan hij nog bijleren, want jullie hebben genoeg goede spelers in de spits.'

Van Nistelrooy komt uit een Brabants voetbalgeslacht; zijn vader en zijn moeder trapten tegen een bal en zijn opa speelde ooit bij Top Oss. Zelf werd hij lid van de amateurclub Nooit Gedacht in Geffen. Later promoveerde hij naar de naburige vereniging Margriet in Oss. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde hij naar FC Den Bosch, waar hij op zeventienjarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal. Hij stond vaak op het middenveld, maar uiteindelijk kwam de lange slungel beter tot zijn recht als centrumspits. Nog geen anderhalf jaar geleden debuteerde hij op het hoogste landelijke niveau bij SC Heerenveen, dat een miljoen gulden moest betalen aan FC Den Bosch. Twaalf maanden later moest PSV vijftien miljoen gulden aan de Friezen betalen. Van dat bedrag was 3,7 miljoen bestemd voor Van Nistelrooy zelf.

De duurste PSV-aankoop aller tijden werd het nieuwe boegbeeld in Eindhoven, bij gebrek aan Brabantse vedetten. Van Nistelrooy bleef dit seizoen als enige speler goed presteren. Van de 25 competitietreffers heeft hij er elf gemaakt. Hij onttrok zich aan de algehele malaise en bevestigde daarmee zijn bijzondere kwaliteiten. Hij wordt naar eigen zeggen elke week beter. Een slechte wedstrijd zit er zelden tussen. “Vorm is geen tastbaar begrip. Als ik maar genoeg blijf sleuren, komt de vorm vanzelf. Ik stel mezelf telkens nieuwe doelen: eerst Den Bosch, toen Heerenveen, nu PSV en straks het Nederlands elftal. Ik ben onverzadigbaar.'

Volgens Willy van der Kuijlen, het oude boegbeeld van PSV, kan Van Nistelrooy een sensatie worden. “Zo'n jongen uit de streek hadden we hier dringend nodig. Het publiek wil toch een Brabants tintje bij PSV.' Om de voormalige topscorer naar de kroon te steken, heeft Van Nistelooy nog een lange weg te gaan.

Van der Kuijlen maakte 312 doelpunten in de eredivisie en hij is daarmee al bijna twintig jaar recordhouder. De oude meester ziet weinig parallellen met zijn beoogde opvolger. “Ik was de man van het kappen en draaien en van het harde schot. Meer van het type Nilis. Ruud is nog completer. Die jongen kan alles met een bal. Een echte volbloed.'

Opmerkelijk genoeg heeft Van Nistelrooy tot vorig seizoen nooit voor een vertegenwoordigend elftal gespeeld. De technische staf van de KNVB heeft hem jarenlang over het hoofd gezien; ze waren gefixeerd op de talenten bij de grote clubs. Sinds zijn overgang naar Heerenveen wordt Van Nistelrooy beloond voor zijn goede spel. Hij speelde vier keer in Jong Oranje. Onder leiding van trainer Foppe de Haan werd hij een voorbeeldige prof. “Achteraf gezien was ik bij Den Bosch nog te speels. Foppe heeft mij gewezen op de randverschijnselen: goed slapen, goed eten en dat soort zaken.'

Van Nistelrooy speelt zondag in de Arena tegen Ajax. Maandag moet hij zich melden bij het Nederlands elftal, dat woensdag oefent tegen Duitsland. Hij moet de concurrentie aangaan met Patrick Kluivert die precies even oud is maar al een half voetballeven achter de rug heeft. De laatbloeier als verlosser van Eindhoven en omstreken. “Ik ben blij dat Rijkaard iemand van PSV heeft geselecteerd. Dat hoort gewoon. Wij blijven een topclub, in goede en in slechte tijden.'

    • Jaap Bloembergen