Damrak wacht op volgende week

Op de Amsterdamse effectenbeurs viel vanochtend opnieuw weinig te beleven. De markt nam, zoals steeds in de afgelopen dagen, een afwachtende houding aan. Volgende week zou de Amerikaanse centrale bank wel eens met een rentedaling kunnen komen, zo is de gedachte. En ook de ontwikkelingen rondom de wapeninspecties in Irak hangen als een donderwolk boven de markt.

Bij Aegon, dat vandaag de resultaten over het derde kwartaal presenteert, leidde de malaisestemming tot een verlies van 4,70 op 178,30 gulden.

In het begin van de handel krabbelde de AEX-index nog bijna 6,5 punt omhoog, maar al snel ging het weer even hard omlaag. Met die lusteloze indruk gaf Amsterdam een zelfde beeld te zien als andere Europese beurzen. Winstnemers vonden slechts met moeite een tegenpartij. “Eigenlijk valt er weer geen fluit te beleven', aldus een handelaar. Aan het eind van de ochtend stond de index op een verlies van 8,36 punten op 1030,35.

Koninklijke Olie lag er vergeleken met de andere fondsen nog goed bij. De oplopende spanningen in het Midden-Oosten zijn goed voor de olieprijzen en dat moet het teruggelopen resultaat van het olieconcern een impuls geven. Shell won 1,90 gulden op 91,40. Goed verging het ook uitgever VNU die 1,30 vooruit mocht naar 64,80 gulden. Gisteren moest de uitgever nog bijna 8 procent inleveren nadat de dagbladsector met cijfers was gekomen over tegenvallende advertentievolumes.

Het warenhuisconcern Vendex is na een moeizame strijd definitief eigenaar van branchegenoot KBB. De koers steeg slechts met een gulden naar 43,70, maar deze geringe stijging viel de markt niet tegen. “Dat de overname nu rond is, kan geen belegger meer verrassen', aldus een handelaar.

Niet goed ging het met Philips. Het elektronicaconcern moest aanvankelijk zo'n 2 procent inleveren, maar het verlies liep later in de ochtend terug tot 80 cent op 113,40 gulden. Een verklaring voor het verlies konden handelaren vanochtend niet geven. De koers van Unilever daalde met 2,30 tot 145,60 gulden.

Elders op de aandelenmarkt was de stemming al niet veel opgewekter dan bij de grote fondsen. Uitschieters waren veelal terug te voeren op gebrek aan handel. Hightechfonds ASM International voerde het lijstje met winnaars aan met een vooruitgang van 1,10 op 9 gulden.

Dat betekende een plus van bijna 14 procent. Biotech-bedrijf Artu mocht vier dubbeltjes vooruit naar 6,40. Ook pvc-fabrikant EVC deed het, na het forse verlies in de afgelopen dagen, goed met 90 cent winst op 15,10 gulden.