Croupier

Altijd leuk om een croupier aan het werk te zien. Temidden van de treurige gokkers is hij de enige die zijn waardigheid behoudt. Stoicijns doet hij zijn werk, schijnbaar onbewogen door het leed aan de andere kant van de tafel.

Alleen heel mooie vrouwen weten hem te verleiden tot een suggestieve blikwisseling. Vastberaden beheerst hij het spel onverbiddelijk is zijn regime. “Excuse me sir, late bet.' Razendsnel deelt hij de kaarten en verzamelt hij fiches, zijn vingervlugheid is nauwelijks te volgen. Mysterieuze types, die croupiers.

Sommige croupiers zijn eigenlijk schrijvers, dat is dubbel mysterieus. Jack Manfred is zo iemand. Zijn vriendin zegt tegen hem: “You are an enigma, you are. A fucking enigma.' Jack antwoordt niet zelf, daar heeft hij een voice-over voor: “Not an enigma. Just a contradiction.'

Echt een man die zijn woorden weegt, die Jack. Met het schrijven wil het echter niet erg vlotten, dus keert hij noodgedwongen terug naar zijn oude beroep. Gokken doet hij niet, maar al snel is hij in de greep van het louche casino-leven. Hij valt voor een foute vrouw en verliest zijn vriendin. Arme Jack.

Maar niet getreurd, een schrijver leeft van zijn rampspoed. Hij zet een hoed op, gaat achter de computer zitten en tikt van zijn belevenissen als croupier een roman die een bestseller wordt. Waarmee meteen die merkwaardige voice-over wordt verklaard: die stem leest voor uit het boek-in-wording. Voor de zekerheid kondigt de stem ook nog af en toe een nieuw hoofdstuk aan.

Het is een wel erg versleten procede dat scenarioschrijver Paul Mayersberg - eerder schreef hij de Bowie-films The man who fell to earth en Merry Christmas, Mr. Lawrence - hanteert: het avontuur dat al verwerkt is tot verslag als wij het zien.

Hoofdrolspeler Clive Owen weet dat dit procede verbonden is met het film noir-genre en handelt daarnaar. Zonder enige uitdrukking op zijn gezicht loopt hij modellenmooi en croupiercool te zijn, nimmer kan hij worden betrapt op een emotie die verder reikt dan `zit mijn hoed wel goed?'. Goed dat de VPRO wil laten zien dat de Britse cinema bloeit maar er moeten overtuigender bewijzen voor die stelling te vinden zijn dan deze doorsnee-thriller.

Croupier (Mike Hodges, Engeland, 1998). Nederland 3 (VPRO), 23.18-0.50u.

    • Mark Duursma