CHRISTINA BRANCO

Christina Branco : Murmurios

De moderne, goed opgeleide muzikant is niet veroordeeld tot een genre maar kiest dat veelal weloverwogen. Bijvoorbeeld de Portugese zangeres Christina Branco (1972) die na enkele muzieksoorten te hebben beproefd waaronder jazz, bij haar tweede cd Murmurios heel bewust voor de fado koos.

Anders dan haar landgenote Dulce Pontes die hier recentelijk uitgebreid toerde, praktizeert Branco een onopgesmukte stijl zonder referenties naar Mariah Carey en verwante kerstboomzangeressen. De teksten leende ze voor het grootste deel van Maria Duarte, de muziek van Custodio Castelo die haar begeleidt op de citer-achtig klinkende `Portugese gitaar'. Doordat ook de verdere begeleiding akoestisch is (gitaar en basgitaar) en de tempi laag tot medium zijn is het resultaat een tijdloos soort kamermuziek dat vooral liefhebbers van intiem chanson goed zal bevallen. Mits men natuurlijk van Branco's heldere stem houdt, maar daar is men in de platenwinkel gauw achter want dit is een cd zonder trucage of `ruis'.

Vanaf 20 tot 29/11 zingt Christina Branco in Nederland, waaronder twee keer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen