Bond laakt beleid multinationals

FNV Bondgenoten is zeer ontstemd over het reorganisatiebeleid van de multinationals. “Zij moeten investeren in mensen en niet alleen in aandeelhouders', vindt voorzitter H. Krul. De afgelopen weken maakten Shell, Philips en Baan Company bekend dat er duizenden mensen hun baan verliezen.

Krul beschuldigt de werkgevers ervan een negatieve sfeer te orkestreren, terwijl een crisis, zoals in Azie en Oost-Europa, niet aan de orde is. “Eerst worden de groeicijfers naar beneden bijgesteld. Vervolgens wordt er geroepen, onder meer door de werkgeversorganisatie VNO-NCW, dat de lonen volgend jaar amper mogen stijgen. En dan volgen de saneringen. Die maak je dan, ondanks het poldermodel, even bekend in een buitenlandse krant', zegt Krul, verwijzend naar Philips-topman Boonstra. (ANP)