Bodemloos

Zou Aad Jacobs zich gepasseerd voelen in de selectieprocedure voor de nieuwe voorzitter van Natuurmonumenten? Jarenlang heeft de topman van het ING-concern zijn financiele steentje bijgedragen ten behoeve van de succesvolle organisatie, maar een voorzitterschap zat er blijkbaar nooit in. Mede dankzij de ING-sponsoring slaagde Pieter Winsemius erin om het aantal leden in tien jaar bijna te verviervoudigen tot 900.000 mensen.

Winsemius vertrekt en wie is vanaf volgend jaar zijn opvolger? Jacobs' concurrent Herman Wijffels van de Rabobank. Een schrale troost voor ING en haar voormalige bestuursvoorzitter is in elk geval dat Wijffels de Rabobank binnenkort verruilt voor de Sociaal-Economische Raad. Zo kan de sponsorrelatie tussen Natuurmonumenten en ING zonder problemen in stand kan blijven.

Naar verluidt loopt de Rabo-bestuurder zich af en toe al warm op een stukje van de 78.000 hectare van Natuurmonumenten. Vooral in de omgeving van Doetinchem maakt de CDA'er de laatste dagen flink wat rondjes. Moe van de besprekingen met het plaatselijke filiaal waar de afgelopen maanden tientallen miljoenen guldens van beleggende clienten zijn verdwenen. Een schikking van bijna 18 miljoen gulden is inmiddels overeengekomen.

Gelukkig kan Wijffels na alle slechte publiciteit in de weidse Achterhoek heerlijk tot rust komen. Jammer genoeg heeft de beleggingsadviseur in Doetichem nooit in de plaatselijke natuurgebieden geinvesteerd, anders had Wijffels het territorium van Natuurmonumenten voor een zacht prijsje kunnen uitbreiden. Maar de specialiteit van de adviseur was bodemloos.

Erik van der Walle

    • Michiel van Nieuwstadt