BIJNA HELFT RUSSISCHE BANKEN FAILLIET

Van de 1.500 banken in Rusland gaan er waarschijnlijk meer dan 700 failliet. De Russische centrale bank zal geen geld meer beschikbaar stellen. De betrokken banken beschikken over ruim eenderde van de totale bezittingen in de Russische bankwereld. Dat heeft de eerste vice-president van de centrale bank, Andrej Kozlov, gisteren verklaard bij de presentatie van een reddingsplan voor de sector. Het bestuur van de bank bekijkt vandaag de definitieve versie van het plan.

Kozlov voorziet problemen bij het streven de achttien grote banken goed voor 41 procent van alle bezittingen in de Russische bankwereld draaiende te houden. Daartoe is 47,5 miljard roebel (5,65 miljard gulden) nodig. Ook moeten bijna 200 regionale banken uit de problemen worden geholpen. De kosten hiervoor worden op 6,5 miljard roebel geraamd. (Reuters, AFP)