Arbiter spelbreker bij PSV-Vitesse

Arbiter Van Dijk was gisteravond spelbreker bij de competitiewedstrijd tussen PSV en Vitesse. Al na acht minuten stuurde hij doelman Westerveld van Vitesse om dubieuze redenen naar de kleedkamer. De keeper kreeg de bal buiten het strafschopgebied tegen zijn linkerarm geschoten, nadat aanvaller Van Nistelrooy van PSV hem met een lob wilde passeren. De overtreding van Westerveld deed denken aan een eerder vergrijp van de doelman tegen AEK Athene. In het UEFA-Cupduel tegen de Griekse club werd hij twee maanden geleden uit het veld gestuurd wegens een doldrieste charge op een aanvaller van AEK.

Na de uitsluiting van Westerveld moest aanvaller Reuser plaatsmaken voor reservedoelman Chaniotakis. De Griekse lijnkeeper had nog geen bal geraakt toen hij werd gepasseerd door een effectvolle vrije trap van Nilis. Daarmee was de wedstrijd bijna meteen beslist. PSV kreeg in de eerste helft veel kansen op een tweede doelpunt, maar de veel bekritiseerde Chaniotakis bleek over een uitstekende reflex te beschikken. Hij keerde schoten van Nilis, Van Nistelrooy en Van der Doelen.

Door het lankmoedige optreden van scheidsrechter Van Dijk werd de wedstrijd steeds gemener. Zware overtredingen van Dirkx (PSV) en Kreek (Vitesse) resulteerden in een gele kaart, hoewel een rode kaart meer voor de hand lag. De teruggekeerde mandekker Dirkx - hij speelde drie jaar voor Fortuna Sittard - werd in de rust vervangen door de Litouwer Skerla, die eveneens de botte bijl hanteerde. Hij kreeg aan het eind van de tweede helft een tweede gele kaart en moest voortijdig naar de kleedkamer.

PSV had op dat moment al een veilige 3-1 voorsprong genomen. Nog voor rust scoorde Nilis na een strakke voorzet van de Belgische verdediger Oyen. Halverwege de tweede helft bracht Jochemsen de spanning heel even terug in de wedstrijd. Hij stond volledig ongedekt bij een hoekschop van Laros en scoorde met een kopbal. Uiteindelijk zorgde Van Nistelrooy voor de bevrijdende derde treffer van PSV. Hij reageerde koelbloedig in de rebound, nadat zijn Poolse ploeggenoot Iwan de bal tegen de paal had geschoten.