Arabische waarschuwing voor Saddam; Beroep Irak op Kofi Annan

Zes Arabische Golfstaten, Egypte en Syrie hebben Irak gisteren gezamenlijk gewaarschuwd dat het zelf verantwoordelijk is voor “elke verslechtering van de situatie'. Daarmee is Irak zeer geisoleerd in de Arabische wereld komen te staan.

De acht landen deden een beroep op Irak terug te komen van zijn besluit om de samenwerking met de Speciale wapencommissie van de Verenigde Naties (UNSCOM) stop te zetten. “Irak moet de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties naleven, en zich aan alle houden om een militaire confrontatie te voorkomen', aldus een gezamenlijke verklaring na afloop van de bijeenkomst op het niveau van ministers van Buitenlandse Zaken in de Qatarese hoofdstad Doha. Qatar, Oman Saoedi-Arabie, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Koeweit, alle leden van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC), waren bijeen in het kader van de in 1991 met Egypte en Syrie ondertekende Verklaring van Damascus.

Afgelopen februari, tijdens de laatste crisis tussen Irak en de VN, maakten de meeste Arabische staten geen geheim van hun verzet tegen het gebruik van militair geweld tegen Irak. Nu riepen de acht in Doha verzamelde landen weliswaar op tot een diplomatieke oplossing, maar was er geen sprake meer van publiek verzet tegen gebruik van geweld. Volgens een aanwezige stonden Egypte en Syrie in eerste instantie tegenover de Golfstaten. Maar uiteindelijk gingen zij met de nu gebruikte formulering akkoord om “druk op Irak uit te oefenen opdat dat inbindt'. Met name Syrie, dat het afgelopen jaar veel nader tot de traditionele rivaal Irak is gekomen, meent in principe dat Irak voldoende met UNSCOM heeft samengewerkt, en dat de VS de kwestie slechts als voorwendsel gebruiken om Irak te kunnen vernietigen. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Amr Mussa, drong gisteren aan op een diplomatieke oplossing, maar voegde daaraan toe dat “Irak moet reageren'.

Irak deed gisteren opnieuw een beroep op de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, om tussenbeide te komen en een Amerikaanse militaire actie te voorkomen.

Na de Iraakse VN-ambassadeur Hamdoon kwam nu vice-premier Tariq Aziz met een dergelijke oproep. Hij onderstreepte dat Annan en de internationale gemeenschap “heel goed weten dat het de VS zijn die de weg naar opheffing van de sancties blokkeren (..) De crisis is een spel om te camoufleren' wat de VS beogen, zei hij. (Reuters, AFP AP)