Woningen ook zonder keuken en closetpot

Toekomstige bewoners van een nieuwbouwwoning hoeven bij het betrekken van hun huis niet langer het (standaard)keukenblok te slopen om dat te vervangen door een keuken naar eigen smaak. Ook het verwijderen van een closetpot of van het overige sanitair is niet meer nodig. In het 'huis van de toekomst' zijn die zaken niet meer te vinden. De bewoner kan voortaan zelf bepalen in welke keuken hij aan de slag gaat en welke pot hij wil hebben.

De Tweede Kamer stemde gisteren in met een wijziging van het bouwbesluit die de aanwezigheid van zaken als keukenblok en sanitair niet langer verplicht stelt, maar wel de leidingen en aansluitingen die daarvoor nodig zijn. Volgens staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) past de verandering in het beleid om centraal minder voorschriften uit te vaardigen. De maatregel is ook goed voor het milieu. Vaak dumpen nieuwe bewoners het keukenblok of het sanitair ongebruikt in de afvalcontainer.

Remkes is niet bang dat huurders uit de laagste sociale klassen door de wijziging van het bouwbesluit in de problemen komen. Als een woningbouwcorporatie een 'kale' woning aanbiedt, kan de huurder haar voor de keuze stellen: of een gewone woning met keuken en toilet waarvoor de gebruikelijke huur wordt betaald of een kaal huis, maar dat is dan een huis met 0 huurpunten en daarmee goed voor een huur die tot 75 procent onder de gebruikelijke huurprijs ligt. Staatssecretaris Remkes verwacht dat corporaties en andere verhuurders in de meeste gevallen zullen kiezen voor woningen met keuken en closetpot. Bovendien kan de gemeente daar met een eigen bouwverordening op toezien.