Vredenburg gelast Festival 2000 af

De voor augustus 2000 geplande concertserie Festival 2000 in Utrecht is afgelast. Muziekcentrum Vredenburg vindt de onderneming te riskant en heeft zich teruggetrokken.

Bedoeling van Festival 2000 was om de nationale jeugdorkesten uit dertien Europese landen een overzicht te laten geven van de twintigste-eeuwse symfonische muziek. Op het programma stonden stukken van onder meer Debussy, Mahler, Bartok, Prokofjev, Stravinsky en Sibelius.

Daarnaast zou elk orkest een opdrachtwerk spelen van een componist uit eigen land. Het Nationaal Jeugd Orkest had hiervoor Klaas de Vries uitgenodigd.

Het orkest probeert nu met de andere initiatiefnemers zoals de Europese federatie van nationale jeugorkesten, elders onderdak te vinden voor het festival. De projectleider, die sinds dit voorjaar kon rekenen op een subsidie van het ministerie van OCW, had de financiering al grotendeels rond. Berlijn houdt een soortgelijk festival. (ANP)