Verzekeraars akkoord over claims Holocaust

Zes Europese verzekeringsmaatschappijen zullen 90 miljoen dollar, ongeveer 180 miljoen gulden, storten in een fonds voor slachtoffers van de Holocaust en hun nabestaanden. Ook gaan ze in hun archieven laten onderzoeken of er nog claims liggen die nooit zijn nagekomen.

Daarover hebben de maatschappijen - het Franse Axa, Generali uit Italie, Allianz uit Duitsland en drie Zwitserse bedrijven - gisteren een akkoord bereikt met het Joods Wereldcongres (JWC). Elan Steinberg woordvoerder van het JWC, sprak gisteren van “een historisch resultaat'.

Eerder al hebben de verzekeraars, in een poging om een proces te voorkomen, toegezegd geld te willen storten in een humanitair fonds. Maar daarop hebben joodse organisaties steeds negatief gereageerd. Zo zei Rabbi Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Centrum toen: “Het gaat niet om liefdadigheid. Het gaat om geld dat toebehoort aan de overlevenden en hun erfgenamen.'

Vooral de komst van de commissie, die zal worden geleid door de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Lawrence Eagleburger, wordt het JWC als een doorbraak beschouwd. De commissie kan volgens Steinberg “zonder voorwaarden vooraf en zonder bemoeienissen van de verzekeringsmaatschappijen' hun onderzoek doen. De commissie zal zo snel mogelijk met voorstellen komen over de manier waarop de claims zullen worden behandeld en hoe het onderzoek in de archieven zal worden uitgevoerd.

De Europese verzekeraars hebben tot nu toe steeds geweigerd hun archieven te openen. Tijdens onderhandelingen met verschillende partijen raakten de maatschappijen daarover onderling verdeeld. Generali en ook het Zwitserse Zurich Life Insurance, besloten de claims af te kopen. Dat leidde tot teleurstelling bij onder meer Edward Fagan, een Amerikaanse advocaat die in een zogeheten class-action een proces wilde beginnen namens alle slachtoffers, “Wat we hier hebben is bureaucratie, politiek, hulpfondsen en tenslotte, misschien de rechten van de overlevenden', zei Fagan.

De internationale onderzoekscommissie zal spoedig kantoren openen in Londen en Washington waar mensen terecht kunnen die menen geld van verzekeraars te goed te hebben. (Reuters)