Theater

Rouw Past Elektra In deze variant van Aischylos' Oresteia keert de moraal zich tegen het leven: leden van een puriteinse familie moorden elkaar uit 'plichtsbesef' uit. Een drama van de Amerikaan Eugene O'Neill uit 1931 gesitueerd in 1865 en in de regie van Agaath Witteman nog altijd actueel bij het Noord Nederlands Toneel. Ruiter. 14 nov Doetinchem Amphion, 17 nov Utrecht Stadsschouwburg, 18 nov Deventer De Leeuwenbrug, 19 nov Hoogezand 't Kielzog.

Angel Eyes In rokerig licht speelt John Buysman een jazz-muzikant aan de dope, op een tekst van Jules Deelder - soms grappig, soms ontroerend en even ritmisch als een trompetsolo. 13 nov Drachten De Lawei 19 nov Hoofddorp De Meerse.

De Koorts Angst voor de armen achtervolgt de verteller in Wallace Shawn's monoloog. Sylvia Poorta actrice bij De Trust, schenkt goede rode wijn maar geen troost. 13, 14 nov Amsterdam Trusttheater.

Cd Opname Brigitte Kaandorp kwebbelt als vanouds en zingt liedjes uit vijftien jaar malligheid, romantiek smartlappen en gave sfeerbeelden, begeleid door het orkest van Dick Kuijs. 13 nov Heerlen Stadsschouwburg, 14 nov Hoorn Het Park, 18, 19 nov Eindhoven Stadsschouwburg.

Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol die in 1965 voor Conny Stuart werd geschreven. Geestige huwelijksperikelen en liedjes die stuk voor stuk klassiek werden. 13, 14 nov Rotterdam Luxor, 16 t/m 18 nov Tilburg Schouwburg, 19 nov Amsterdam Carre.

De Wachtkamer Fascinerende voorstelling over de vergeefse strijd van Tibet tegen de reus China. Hoe voor het eerst sinds de jaren zestig, het 'persoonlijke poetisch en politiek wordt'. 13 nov Leiden Lak Theater, 14, 15 nov Amsterdam Polanentheater, 18 nov Zoetermeer Stadstheater, 19 nov Breda Chasse Theater.

Dagboek Van Een Gek Met deze reconstructie van de legendarische uitvoering uit 1965 brengt Henk van Ulsen een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen. Jan Ritsema regisseert. 13 nov Zaltbommel De Poorterij, 14 nov Heiloo De Beun, 18 nov Nuenen Het Klooster, 19 nov Heemstede 't Oude Slot.

Plein 23 Een schrijnende voorstelling over het verijlen van de menselijke geest door ziekten als Alzheimer of dementie; verstandelijk gehandicapten spelen samen met acteurs van het gezelschap Drang fragmenten van Bertolt Brecht in het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken aan Het Plein 23 in Den Haag. T/m 28 nov. Inl 070-3465272.

En verder Kalm aan en rap een beetje: Herman Finkers met een nieuwe stortvloed aan droogkomische grappen over alles en niets. 13, 14 nov Zwolle Odeon, 17 t/m 19 nov Leiden Schouwburg; De waker, de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poetisch tegelijk over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 13 nov Nijmegen Stadsschouwburg 16 t/m 19 nov IJmuiden Schouwburg; Wilhelmina: je maintiendrai Anne-Wil Blankers schittert in fraai gekostumeerde en geregisseerde voorstelling als koningin Wilhelmina. Ton Vorstenbosch schreef, Mette Bouhuys regisseerde. 13 nov Almere-Stad De Metropole, 14 nov Emmeloord 't Voorhuys, 18 nov Bussum Theater 't Spant, 19 nov Alkmaar De Vest.