Te huur gevraagd: nette academicus met krullen

Vrouwen die geen mannen tot hun beschikking hebben om mee te nemen naar film, museum of diner kunnen een 'chaperon' huren. Maar: 'wie een Chippendale zoekt, is bij ons aan het verkeerde adres'.

Pieter is 1m95 lang en 33 jaar oud. 'Hij heeft een academische opleiding sociologie, psychologie en theologie, houdt van sport en reizen, spreekt vloeiend Engels, Duits, Frans en Spaans en beheerst de klassieke talen. Van beroep is hij regisseur en televisiemaker'. Dat komt goed uit, want voor deze zondag zoek ik een chaperon die meegaat naar de videokunst van Bill Viola in het Stedelijk Museum.

Pieter is een van de veertig mannen die werken voor Strictly Business Chaperon Service, een bureau dat mannen tegen betaling uitleent. Vrouwen die een concert willen bezoeken of een avondje gezellig uit eten willen, maar geen partner hebben die met hen meekan, kunnen bij Strictly Business een man huren. En als zij voor hun werk naar een receptie of zakendiner moeten en daar met goed fatsoen niet alleen kunnen verschijnen, zorgt Strictly Business voor een begeleider. Het is in zo'n geval wel te hopen dat de baas betaalt want de mannen van Strictly Business zijn niet goedkoop: f250 per uur.

De vergelijking met een escortservice is snel gemaakt. Maar Toos Rieswijk, een van de oprichters en eigenaren van het chaperon verhuurbureau, bezweert dat dat niet de bedoeling is: “De heren die voor ons werken, zijn niet geselecteerd op een gespierd en knap uiterlijk. Vrouwen die een Chippendale willen, zijn bij ons aan het verkeerde adres.' Seks zit dan ook zeker niet in het pakket.

Wel in het pakket zitten een goede opleiding (“de heren hebben minimaal een HBO-opleiding') talenkennis, prettige omgangsvormen, verschillende hobby's en interesses en kennis van de etiquette. De heren die via Strictly Business hun diensten als chaperon aanbieden, zijn tussen de 26 en 72 jaar oud.

Behalve een chaperonservice heeft Strictly Business ook een butlerservice - voor iedereen die de zorg voor een feestje, receptie of diner uit handen wil geven - en een gidsservice. De gidsen zijn vooral bedoeld voor buitenlandse vrouwen. Zij kunnen zich bijvoorbeeld een middagje door Amsterdam laten rondleiden om zich vervolgens te laten vergezellen naar een diner. In de toekomst hoopt Toos Rieswijk met bedrijven samen te gaan werken die regelmatig vrouwelijke werknemers of gasten uit het buitenland over hebben.

Veel afspraken met de chaperons van Strictly Business zijn er nog niet gemaakt, want de service bestaat pas sinds september. Zijn vrouwen die mannen inhuren in landen als de VS en Australie al vrij gebruikelijk, in Nederland is het een nieuw fenomeen. En het is de vraag of Nederlandse vrouwen zo veel geld over hebben voor zo'n luxe service. Bij Gentle Men in Rotterdam, dat sinds mei bestaat en honderd gulden per uur rekent, loopt het volgens eigenaresse Heleen Mascini nog niet storm. Tot nu toe zijn er ongeveer tien afspraken geregeld tussen vrouwen en mannelijke begeleiders.

Vrouwen mogen dan nog niet overtuigd zijn van het nut en het gemak van een chaperonservice, mannen staan te springen om zich te verhuren. Op de advertentie die Gentle Men in de krant zette om mannen te werven, kwamen meer dan honderd reacties. Bij High Class in Amersfoort, dat 'tafelheren' (dinerdates) verhuurt, staat op het antwoordapparaat dat heren niet meer hoeven in te spreken omdat het bureau niemand meer nodig heeft.

Vrouwen die een man willen huren doen er verstandig aan om minstens een week van te voren een afspraak te maken (bij Gentle Men kan het wel binnen een dag, maar dan heb je minder keus).

Aan de hand van een vragenlijst wordt het profiel van de man samengesteld: leeftijd, opleiding, uiterlijke kenmerken als lengte en haarkleur, interesses - je moet wel wat te bespreken hebben tijdens het diner - en indien noodzakelijk kennis van etiquette en dresscode. Strictly Business maakt een selectie van mannen die voldoen aan de eisen. De klant krijgt drie omschrijvingen met pasfoto thuisgestuurd. Gentle Men stelt een map samen die met de klant wordt doorgenomen; de vrouw wordt geholpen een goede 'match' te vinden.

Aangezien Pieter het meest overeenkomt met mijn wensen - langer dan 1m80 en tussen de 30 en de 40) en, volgens de beschrijving “zeer goed op de hoogte van de onderwerpen die vrouwen bezighouden', wil ik met hem wel op een druilerige zondagmiddag naar het museum. Etiquette niet vereist, dresscode: casual.

    • Simone Barneveld