Sterk kwartier genoeg voor Ajax tegen zwak Roda

Een kwartier sprankelend voetbal was voor Ajax gisteravond voldoende om aan de succesvolle serie van Roda JC een einde te maken. De Limburgse club was zes wedstrijden ongeslagen, maar verloor in de Arena met 2-1 van Ajax.

Met de teruggkeerde Blind in de basis startte de thuisploeg furieus. Ajax kreeg daartoe ook alle gelegenheid. Roda kon de bal maar moeilijk in de ploeg houden en verdedigde achterin op een lijn en dat ging de formatie niet goed af. Toch kregen de Limburgers de eerste goede kans van de wedstrijd, maar middenvelder Nygaard miste voor Van der Sar.

Na negen minuten profiteerde Wamberto van de ruimte die de Roda-defensie hem bood. Een splijtende pass van Dani bereikte de Braziliaan, die weinig moeite had om doelman Kalac te passeren: 1-0. Met Dani was de opvallendste speler van de eerste helft genoemd. De Portugees speelde met lef probeerde een actie te maken en trachtte lijn in het spel van Ajax aan te brengen. Dat lukte hem slechts gedeeltelijk, want Dani is en blijft een momentenvoetballer. Soms is hij onzichtbaar, dan weer komt hij plotseling tevoorschijn om een schot op doel te lossen of een aanval op te zetten.

Na een kwartier keek de middenvelder toe hoe zijn ploeg de voorsprong verdubbelde. De verder teleurstellende Benni werkte een pass van de ook niet bijster goede Witschge achter Kalac: 2-0. Kort na dat doelpunt moesten Ronald de Boer (Ajax) en Van Haaren (Roda JC) geblesseerd het veld verlaten, nadat ze met elkaar in botsing waren gekomen. De storm van het eerste kwartier was inmiddels geluwd. Beide ploegen verzandden toen in tempoloos voetbal en grossierden in foute passes. Toch kreeg Ajax nog enkele kansen op een hogere score, maar achtereenvolgens Benni, Witschge, Dani en Gorre misten goede mogelijkheden.

Met Benni was, ondanks zijn doelpunt, meteen de grootste dissonant aan Ajax-zijde genoemd. Waar het gevaar was, was Benni nooit. Ballen sprongen van zijn voet, een kans voor open doel was niet aan hem besteed.

De mogelijkheid dus voor Gerald Sibon om zijn kans te grijpen. Hij viel gisteren in voor Benni, maar doolde ongeinspireerd over het veld. De oud-speler van FC Twente, VVV en Roda JC is geen schim meer van de stijlvolle voetballer die een doelpunt kon maken en voorbereiden. Hij lijkt zich te hebben neergelegd bij een onvermijdelijk vertrek bij Ajax. De spits heeft in Amsterdam weinig kans gekregen om zijn kwaliteiten te etaleren. Maar als hij dan mocht spelen kon hij zijn faam, voornamelijk te danken aan zijn goede prestaties bij Roda, nooit waarmaken.

Het matte spel van hun voormalige ploeggenoot Sibon kon de spelers van Roda JC niet inspireren tot heldendaden. Hoewel aanvaller Van Houdt vlak na rust scoorde kwamen de Limburgse ploeg nooit echt in de wedstrijd. Toch verdient Roda-trainer Vergoossen een pluim. Hij slaagde waar de vorig seizoen ontslagen trainer Jol en interim-coach Vonk faalden. Roda speelt tegenwoordig herkenbaar voetbal volgens een vast systeem.

Ondanks een belabberde start bleef Vergoossen deze competitie zijn ideeen trouw. De beloning bleef niet uit. Roda JC behaalde uit de laatste zeven wedstrijden veertien punten en mocht zich voor de wedstrijd tegen Ajax even subtopper noemen.

Dat die kwalificatiie nog te hoog gegrepen is voor de ploeg, werd gisteren wel duidelijk. Ajax speelde niet superieur, maar was wel een maatje te groot voor Roda JC. De ploeg van Olsen is weer een serieuze titelkandidaat, en heeft zich voorlopig op de tweede plaats van de ranglijst genesteld, achter Heerenveen. Roda neemt wat gas terug, en staat op de plek waar het op dit moment thuishoort: de middenmoot.

    • Marcel Abrahams