Stadion De Geusselt ideaal kuuroord voor Feyenoord

Zolang het veld niet onder water staat en de tegenstander net zoveel respect toont als het onbeduidende MVV hoeft Feyenoord dit seizoen niet veel punten meer te verspelen. Na twee gelijke spelen, een pijnlijke nederlaag in eigen huis tegen AZ en een voortijdig afgebroken waterballet bleek stadion De Geusselt het ideale kuuroord voor de Rotterdammers. Maar niemand zou het arbiter Van Hulten kwalijk hebben genomen wanneer hij net als zijn collega Jol zondag tegen NAC het duel na ruim een uur had afgeblazen.

Gebrek aan kwaliteit en amusement schijnt nog geen reden te zijn om de toeschouwers eerder naar huis te sturen. In dat geval hadden de supporters van Feyenoord niet een half uur hoeven rennen naar het station om de laatste trein naar Rotterdam te halen. Fijntjes liet de speaker weten dat vanaf het stadion geen bussen reden en hij had ook al uitgerekend hoeveel tijd de Rotterdamse fans nog restte. Zij hoeven dit seizoen gelukkig niet meer naar Maastricht, want MVV straalt in alle opzichten een gebrek aan gastvrijheid uit. Het stadion moet worden gerenoveerd en het elftal zeker, want niet eerder won Feyenoord zo simpel (1-3) als gisteravond.

Het stierlijk vervelende en tempoloze duel tussen MVV en Feyenoord was een schrille aanklacht tegen de vervlakking van de Nederlandse competitie. Had Heerenveen niet in drie dagen het dilemma van de eredivisie blootgelegd door te falen tegen nobody's uit Kroatie om vervolgens de koppositie in Nederland te veroveren? “Die vergelijking gaat mank', meende Feyenoord-coach Leo Beenhakker. “Je moet een waardeoordeel over het Nederlandse voetbal niet baseren op wedstrijden in Europees verband, want op dat podium gelden nu eenmaal andere wetten. Het is niet hoopgevend dat vijf van de zes Nederlandse clubs al voor de winter zijn uitgeschakeld in de Europa Cup. Maar we konden deze nivellering al enkele jaren zien aankomen.'

Beenhakker somde de oorzaken nog maar eens op. “In het spoor van de vedetten vluchten ook middelmatige voetballers naar het buitenland, waar ze onopvallend meedraaien in de tweede divisies van Engeland, Spanje en Italie. Nederland heeft daar uit het buitenland vaak middelmaat voor teruggekregen. De extra klasse ontbreekt bij de topclubs.

Ajax heeft een moeilijke periode beleefd, PSV is al een tijdje de weg kwijt en ook wij spelen nog lang niet zoals het zou moeten. De subtop sluit dus gemakkelijker aan en dat komt de kwaliteit van het Nederlandse voetbal uiteindelijk niet ten goede. Langjarige contracten zijn nog slechts transferverzekeringen. Tegenwoordig koop je wel een winnend elftal, dat wordt althans van je verwacht. Voor opleiden is geen tijd meer.'

Zelfs bij de amateurs constateerde Beenhakker een verschraling van het niveau. “Vroeger dubde ik nog wel eens over de vraag of ik mijn elftal in de voorbereiding al tegen een amateurclub uit de hoofdklasse zou laten spelen. Nu stellen die wedstrijdjes niets meer voor. Voor clubs uit de eredivisie hebben confrontaties in de beker met tegenstanders uit de eerste divisie aan charme verloren, omdat de verschillen steeds groter worden. Dat is geen plezierige ontwikkeling. Ik zie zo gauw geen oplossing, zeker niet zolang het aantrekken van buitenlandse spelers een goedkopere optie is dan het kopen van Nederlandse voetballers. Je zou voor de grap eens een Nederlands elftal moeten formeren voor het WK van 2002. Dan kom je ernstig in de problemen.'

Zeker als de middelmaat blijft regeren, zoals in Maastricht. Gortdroge wedstrijden als tussen MVV en Feyenoord zullen dit seizoen ongetwijfeld nog meer worden gespeeld en gelet op de wanprestatie van MVV wacht de Limburgse aanhang nog barre tijden. Zo is het beeld in de grauwe middenmoot van de eredivisie: na de exodus van topspelers is de room van de koffie geschept en blijft veelal een slap brouwsel over.

In De Geusselt moet een zekere Emerson voor exotische hoogstandjes zorgen. Maar hem als Braziliaanse spits vergelijken met Romario en Ronaldo zou een belediging zijn voor de voormalige schutters van PSV.

En wat kan een modale coach als Wim Koevermans uitrichten met modale spelers? Tot zijn schrik zag hij ze gisteravond vanaf het eerste fluitsignaal achteruit hollen tegen Feyenoord, dat de afgelopen weken toch enkele schrammen had opgelopen. Maar MVV degradeerde het duel tot een veredelde training door het lang niet vlekkeloze positiespel van Feyenoord te gedogen.

Binnen 35 minuten had de virtuele koploper van de eredivisie - Feyenoord heeft vier verliespunten minder dan Heerenveen en vijf minder dan Ajax - de wedstrijd beslist door een kopbal van voorstopper Konterman en een schuiver van zorgenkind Cruz, die daar wel de medewerking van libero De Jong voor nodig had. Maar elk doelpunt van Cruz is een bevrijding voor hemzelf en zijn coach Beenhakker, die overuren maakt om de grillige Argentijn optimaal te laten functioneren. Hardnekkig zijn de geruchten dat de spelersgroep de kuren van Cruz meer dan beu is. Als hij net zoveel ruimte krijgt als in Maastricht zal Cruz ook de interne kritiek snel doen verstommen.

    • Robèrt Misset