Soldaten schieten op studenten bij parlement Jakarta

Ordetroepen in de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben vanmiddag het vuur geopend op studenten die het parlement hebben belegerd. Ten minste drie studenten zouden gewond zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

De spanningen in Jakarta liepen vandaag hoog op toen naar schatting meer dan 10.000 studenten vanuit verschillende delen in het centrum optrokken naar het parlementsgebouw, waar de buitengewone zitting van het Indonesische Volkscongres wordt gehouden. Ook de afgelopen dagen roerden de studenten en inwoners van de hoofdstad zich massaal, maar vanochtend slaagden ze er in op korte afstand van het parlement te komen. Ze belegeren het parlement, terwijl duizenden politieagenten en militairen een kordon hebben gevormd rondom het gebouw. Rond het middaguur Nederlandse tijd, openden ordetroepen voor het eerst het vuur op enkele groepen studenten die probeerden door de afzetting heen te komen.

Ook werden traangasgranaten afgevuurd en werden waterkanonnen ingezet. Gisteren nog vuurden militairen alleen waarschuwingsschoten in de lucht af. Winkels en kantoren in het centrum hebben hun deuren gesloten. De studenten eisen het vertrek van president Habibie, die zij zien als een vertegenwoordiger van oud-president Soeharto's 'Nieuwe Orde' en versnelde hervorming van het politieke bestel in Indonesie.

De studenten, die de steun krijgen van grote groepen burgers in de hoofdstad hebben er geen vertrouwen in dat de afgevaardigden op het bijzondere Volkscongres verregaande besluiten zullen nemen tot democratisering. Vanochtend nog liet een woordvoerster van de regerende Golkar-partij van president Habibie, verreweg de grootste partij in het parlement, weten dat de voor volgend jaar beloofde verkiezingen niet voor juli kunnen worden gehouden. Eerder was aangekondigd dat die vrije verkiezingen al in mei of in juni zouden plaatsvinden. Volgens de woordvoerster van Golkar, plaatsvervangend fractie-voorzitter Marwah Daud Ibrahim, heeft het Indonesische ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten dat het parlement nog tot ten minste 28 januari de tijd nodig heeft om de verkiezingen voor te bereiden.

Eerder vanochtend bood de chefstaf van de strijdkrachten, generaal Wiranto, verontschuldigingen aan voor het feit dat gisteren met geweld moest worden opgetreden tegen de demonstrerende studenten.