Shell schrapt 3.000 banen in Europa

Olie- en chemieconcern Koninklijke/Shell gaat in Europa 3.000 banen schrappen. In Nederland komen 200 arbeidsplaatsen te vervallen, circa 100 in de marketing en verkoop en 100 op de raffinaderij in Pernis. Gedwongen ontslagen zullen volgens Shell in Nederland niet vallen. Daar zal overtollig personeel herplaatst worden of via natuurlijk verloop afvloeien.

De ingreep vormt een onderdeel van de reorganisatie van Shells Europese olie-organisatie die vorig jaar september al was aangekondigd. Toen voorspelde Shell al dat in Europa 15 procent van de banen zou verdwijnen. Bij Shells raffinage, verkoop en distributie van olie in Europa werken in 24 landen nu nog ongeveer 15.000 mensen. De nu aangekondigde ingreep betekent een verlies van 20 procent van het totale aantal functies in de Europese 'downstream'-sector.

De reorganisatie is nodig om de “structureel moeilijke markt' het hoofd te bieden. “En dan heb ik het niet alleen over dit jaar, maar ook over de afgelopen jaren', licht een woordvoerder van Shell toe. “Olieraffinage kampt al jaren met krappe marges en de afzet van olieproducten ligt ook onder druk.' In het jaar 2000 zal Shell Europe Oil Products met 12.000 werknemers “toegesneden' zijn op de behoefte van de verschillende klanten, aldus het concern. Shell is bezig met een grootscheepse internationalisering van zijn activiteiten in verschillende werelddelen. Dit bleek onder andere in september, toen Shell aankondigde de nationale hoofdkantoren in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland te sluiten. Het concern wilde zo de winstgevendheid op termijn terugbrengen. Dit plan leidde bij de vakbonden, die voor ontslagen vreesden, en de gemeente Rotterdam tot veel ophef. In de eerste drie kwartalen van dit jaar verdiende het concern 33 procent minder dan het jaar daarvoor. Naast het kelderen van de prijzen van ruwe olie speelde ook de Azie-crisis recessie Shell parten.