Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Reportage over de gesloten psychiatrische inrichting in Franeker waar na reorganisatie een derde van het personeel weg moest. Verder aandacht voor de nationale inzamelingsactie op televisie voor de slachtoffers van de natuurramp in Midden-Amerika. Ned.2 17.35-18.43u.

Nationale actie Midden-Amerika. Presentatoren Linda de Mol en Aad van den Heuvel praten met gasten die op de een of andere wijze een band hebben met de getroffen gebieden. Honduras, Nicaragua, San Salvador en Guatamala zijn voor grote delen verwoest en hebben dringend hulp nodig. Tijdens de uitzending waarin ook bekende Nederlanders zullen optreden zal naar verschillende locaties in het rampgebied worden overgeschakeld om de noodzaak voor hulp en geld te onderstrepen. Ned.2, 19.30-20.00u. & 21.30-23.30u.

Netwerk. Door allerlei milieuvriendelijke maatregelen vormen bruine ratten en kakkerlakken een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Verder een gesprek over de emotionele gevolgen met een vrouw die tot driemaal toe door incest zwanger werd. Zij verloor alle drie de kinderen. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Onder meer de presentatie van de uitbreidingsplannen van Schiphol en een reportage over een door TNO ontwikkelde methode om mensen sneller uit gekapseisde veerboten te halen. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Spoedopname geweigerd. Reconstructie van de gebeurtenissen rondom het overlijden van een bijna 1-jarig jongetje dat afgelopen zomer door zes academische ziekenhuizen wegens tekort aan bedden en personeel werd geweigerd. Het kind leed aan nekkramp en kon niet in een speciale afdeling intensive care voor kinderen worden opgenomen. Ned.3, 20.48-21.30u.

Rare streken. De grootste vijanden van de Afrikaanse dierenwereld zijn armoede, overbevolking en stropers. Als de inheemse bevolking niet inziet dat ze haar voordeel kan doen met het beschermen van haar natuurlijke erfenis, zal de uitroeiing van bepaalde diersoorten alleen maar versneld worden.

Belg.2, 21.00-21.55u.

Het andere gezicht. Zoektocht naar de sleutel tot geluk. Is dat een fikse bankrekening, een flitsende relatie of een perfect en gezond lichaam? Maar wat te doen als het geluk uitblijft en toch niet zo maakbaar blijkt. In deze aflevering bestrijdt een treinconducteur onvrede en vindt geluk in liefde, opvoeding en relaties. Ned.1, 21.07-21.43u.

Werelden: Het souterrain. Advocate Gabi van Driem en docent gezondheidskunde Ciska Postma en hoogleraar bijbelwetenschappen Eep Talstra praten in deze eerste aflevering over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het klonen. Ned.1, 21.43-22.08u.

Het leven een feest. Tweede aflevering van een vierdelige documentaireserie. Vanavond: Het Leven dat wij droomden, een portret van twee oud-studenten van de School voor Fotografie in Den Haag. Gisteren besproken. Ned.1, 22.08-22.33u.

AMUSEMENT

TV Show op reis. Ivo Niehe praat o.a. met acteur/regisseur Robert Redford over zijn nieuwe film The Horse Whisperer en zijn ambivalente houding ten opzichte van Hollywood. In Madrid ontmoet Niehe voetballer Clarence Seedorf. Ned.2 20.00-21.00u.

SPORT

Spot op sport. Voor- en tegenstanders praten over de effecten en bijwerkingen van de bloeddoping EPO. Belg.2 22.20-22.50u.

KUNST

Stardust. Een bezoek aan de set van de nieuwe film van Mirjam Kruishoop Unter den Palmen, met Thom Hoffman Helmut Berger en Willem Nijholt. Ook aandacht voor de Engelse cinema en gesprekken met de debuterende regisseurs Guy Ritchie en Shane Meadows. Ned.3, 19.50-20.18u.

Late review. O.a. over de nieuwe roman A man in full van Tom

Wolfe. BBC2, 0.15-1.00u.

FILM

. La double vie de Veronique (Krzysztof Kieslowski, 1991 Frankrijk/Polen).

Verdeeld ontvangen, gekunsteld maar indrukwekkend drama van overleden Poolse meester over de mystiek van het toeval en het schemergebied tussen hemel en aarde. Irene Jacob kreeg in Cannes Gouden Palm voor haar dubbelrol - een Poolse zangeres en een Franse muzieklerares - wier levens op wonderlijke wijze zijn verbonden. TV5, 20.00-22.00u.

. Repulsion (Roman Polanski, 1965, Engeland). Psychologische griezelklassieker van Polanski. Catherine Deneuve trekt zich, als seksueel gefrustreerde Belgische, terug in nachtmerries in Londens appartement. TV5, 22.35-0.30u.

The Grass Harp (Charles Matthau, 1995, VS). Met Walter Mathau en Jack Lemmon. Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.11-0.51u.

Nuit d'ete en ville (Michel Deville, 1990, Frankrijk). Sensuele film over de angst voor een vaste verbintenis volgt Jean-Hugues Anglade en Marie Trintignant een liefdesnacht lang, die hen meer ontroert dan zij zelf durven toe te geven. Duitsl.2, 24.00-1.20u., nagesynchroniseerd.

Of Human Bondage (Ken Hughes, 1964, Engeland). Somerset Maugham-verfilming over minder fortuinlijke liefde van medicijnstudent Laurence Harvey voor mooie maar doortrapte serveerster Kim Novak. Eerder en beter verfilmd in 1934 (met Bette Davis) en 1946 (met Eleanor Parker). Duitsl.1 0.50-2.25u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Oh, What a Night (Eric Till, 1992, Canada/VS). Op het Canadese platteland van de jaren vijftig (met alle muziek van dien) gesitueerde coming-of-age-vertelling over 17-jarige halfwees die valt voor een oudere, getrouwde moeder van twee kinderen. BBC1, 1.05-2.35u.

Es war eine rauschende Ballnacht (Carl Froelich, 1939, Duitsland). Historisch minder betrouwbaar melodrama schetst amoureuze wederwaardigheden van Tsjaikovski. Met Zarah Leander. Morgen, Duitsl.1, 10.30-12.00u., zwart-wit.