ROG MET GROENE-PEPERKORST

Rog komt niet vaak voor op een menukaart of in kookboeken, en evenmin bij de vishandelaar. Waarom dit zo is, weet ik niet; misschien is het de lichte ammoniakgeur van deze vis. Deze geur verdwijnt echter tijdens het koken.

De rog heeft prachtig stevig vlees en de graten zijn groot genoeg om geen problemen op te leveren.

Scheur de sneden brood in stukken doe ze in een keukenmachine en draai tot fijn kruim. Doe het kruim in een kom. Hak de peperkorrels grof en schep ze door het broodkruim. Schep er de theelepel zout door. Kneed de zachte boter door het broodkruimmengsel. Doe het broodkruim-botermengsel tussen twee vellen vetvrij papier en rol het met een deegroller uit tot een rechthoek van circa 3 mm dik. Leg (tussen de twee vellen vetvrij papier) in de koelkast om stevig te worden.

Giet de visbouillon in een kleine pan en laat op een hoog vuur tot ongeveer de helft inkoken. Voeg de tomatensaus toe en laat weer koken tot u een mooie dikke saus hebt. Schep er de slagroom door en laat circa 5 tot 10 minuten koken tot de saus weer dik is. Breng op smaak met zout en peper. Zet een vlamverspreider onder de pan en houd de saus warm.

Verwarm de grill voor. Leg de rogfilets naast elkaar in een magnetronschaal en bestrooi ze met zouten peper. Dek ze af en zet ze 6 tot 7 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt), tot ze net gaar zijn. Verhit anders wat plantaardige olie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur en bak de filet aan weerskanten gaar en goudbruin.

Schik de rogfilets naast elkaar op een rooster in een bakplaat. Neem de peperkorrelkorst uit de koelkast en snijd hem in zes passende stukjes. Leg de korst op de rogfilets en zet de bakplaat 3 tot 4 minuten onder de hete grill totde korst goudbruin is.

Schik de rogfilets op voorverwarmde borden, schep er de tomaten-vissaus omheen en dien op.

Voor 6 personen:

6 sneden witbrood, korsten verwijderd

1 volle eetlepel groene peperkorrels uit een potje, uitgelekt

circa 1 theelepel zout

75 gram boter, op kamertemperatuur

5 deciliter verse visbouillon

2,5 deciliter gezeefde dikke tomatensaus

1 deciliter slagroom

1 kilo rogfilet, in 6 even grote stukken

zout en versgemalen peper

    • Kim Maclean