Recordbedrag aan nieuwe hypotheken; Dalende rente stimuleert

De lage hypotheekrente heeft in het derde kwartaal van dit jaar tot een recordbedrag aan afgesloten hypotheken geleid. In deze periode is voor een bedrag van 34 miljard gulden aan woninghypotheken ingeschreven.

Zo'n hoog bedrag is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog niet eerder geregistreerd. De stijging komt voor het CBS als een verrassing.

Het aantal nieuw ingeschreven hypotheken steeg afgelopen kwartaal met 10 procent. Het voorgaande kwartaal nam het juist met 5 procent af, de eerste daling in lange tijd; het CBS had verwacht dat de lijn zich naar beneden zou voortzetten. De verder dalende rente heeft dit echter verhinderd. In september van dit jaar bereikte de hypotheekrente het laagste niveau sinds 1964 met een gemiddeld percentage van 5,5.

Het aantal nieuw ingeschreven woninghypotheken nam in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toe tot 142.000. Hiervan betrof bijna de helft een oversluiting of een tweede hypotheek.

In een jaar tijd is de hypotheekschuld met 60 miljard gulden toegenomen tot een totaalbedrag van 471 miljard gulden. Op vijf van de zes eigen woningen rust een hypothecaire lening. De gemiddelde woningprijs voor bestaande koopwoningen lag in de eerste negen maanden van dit jaar op 270.000 gulden. Dit is een stijging van 10 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam toe met 17 procent tot 225.000 gulden.

Op de Nederlandse huizenmarkt is de spanning tussen vraag en aanbod mede door de lage rente fors opgelopen. Vooral in het segment duurdere huizen valt nauwelijks aan de vraag te voldoen. De sombere berichten die de laatste maanden over de economie naar buiten zijn gekomen lijken volgens brancheorganisaties in de bouw nog geen gevolgen te hebben voor de koopbereidheid.

Consumenten lenen niet alleen gemakkelijk geld om een huis te kopen, ook consumptieve krediet wordt grif opgenomen.

In het derde kwartaal van 1998 leenden particulieren 5 miljard gulden voor de aanschaf voor duurzame consumptiegoederen. Dit is 6,4 procent meer dan een jaar eerder. Het CBS tekent daarbij aan dat in het derde kwartaal 1997 de groei 16 procent was. Eind september 1998 stond 26,9 miljard gulden uit aan consumptieve krediet, 0,7 miljard meer dan een jaar eerder.