Ouderwacht tegen veroordeelde pedofiel

Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg heeft ouders van jonge kinderen in de Indische Buurt aangeraden een ouderwacht in te stellen. Zij moeten een 69-jarige man in de gaten houden die diverse keren is berecht voor pedofilie. In 1955 is hij schuldig bevonden aan moord op een achtjarige jongen. De laatste veroordeling was in 1995, wegens ontucht met een minderjarige jongen

In de buurt is grote onrust ontstaan na een recente uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij besteedde aandacht aan het feit dat de man was toegelaten als leider van een kinderkamp. De woning van de man werd in de uitzending getoond. Buurtbewoners herkenden die en kwamen in rep en roer. Zij vrezen dat de man weer in de fout gaat en zich aan kinderen zal vergrijpen. Bewoners verzamelden 150 handtekeningen en eisten bij het stadsdeelbestuur dat de man zou worden gedwongen te vertrekken.

Dinsdag kwam de zaak aan de orde in een bijeenkomst met het stadsdeel en de bewoners. Het stadsdeel maakte duidelijk dat de man niet kan worden verwijderd. Verontruste ouders is daarom aangeraden een ouderwacht op te richten. “Als kinderen buiten spelen, blijven de ouders verantwoordelijk voor het toezicht op hun kinderen. Daarom moeten we dat mobiliseren', zei coordinator buurtbeheer J. van Beeren gisteren voor de lokale zender AT5. Stadsdeelvoorzitter J. Bontekoe, de enige bij het stadsdeel die op de zaak mag ingaan, was vanmorgen onbereikbaar.

De politie zegt niets tegen de man te kunnen ondernemen. “Hij is veroordeeld geweest en heeft zijn straf uitgezetten', zegt een woordvoerder. “Wij houden hem iets meer in de gaten. Meer kunnen we niet doen.' Bij de man zijn de afgelopen periode de ramen ingegooid. Voor AT5 verklaarde hij dat hij zelf geen moeite heeft met een ouderwacht. Hij verzekerde niet weer in de fout te gaan. Sinds een half jaar woont hij weer in de buurt.