Onderzoek in musea in Zweden

Zweedse experts doen onderzoek naar de aankoop van in de Tweede Wereldoorlog geroofde kunstvoorwerpen door musea in Zweden. Dat heeft het Zweedse persagentschap TT gisteren bekendgemaakt. De commissie zal eind februari een rapport uitbrengen.

Het onderzoek richt zich onder meer op vijf personen, onder wie Felix Kersten, de vroegere masseur van de nazi-leider Heinrich Himmler die tijdens de oorlog verscheidene malen in Zweden is geweest. Ook is de naam gevallen van de kunstgalerie Sankt Lukas aan de Sturegatan in het centrum van Stockholm. Verder zijn drie niet nader genoemde personen die in de oorlog in Stockholm woonden, bij het onderzoek betrokken en een in Italie wonend echtpaar. Mogelijk waren zij betrokken bij de illegale handel.

Het onderzoek wordt geleid door de voormalig minister Rolf Wirten. Volgens hem zullen alle uit de oorlog daterende lijsten van aankopen door Zweedse musea worden gecontroleerd. Het onderzoek richt zich vooral op de uitwisseling van goud en kunstwerken tussen Zweden en Hitler-Duitsland. Wirten wilde niet zeggen of er al voorbeelden van illegale kunstaankopen aan het licht waren gekomen. “Het is moeilijk om vijftig jaar na dato bewijzen te vinden', aldus Wirten. (AFP)