Muziek

November Music Het internationale festival November Music voor hedendaagse muziek begint 19 nov 20u30 in het atrium van de Hogeschool Den Bosch met een concert waarop door conservatoriumstudenten uit Gent, Maastricht Antwerpen en Tilburg olv Reinbert de Leeuw een uitvoering wordt gegeven van De Staat van Louis Andriessen, gevolgd door zes nieuwe commentaren daarop van Vlaamse en Nederlandse componisten. Het Bossche deel van het festival wordt 20, 21 en 22 nov voortgezet op diverse lokaties. Verder zijn er onderdelen van het festival te beluisteren in Gent, Essen (Folkwang Hochschulde), Tilburg, Maastricht en Antwerpen. Inl 031-73612000.

Ton Bryunel De op 5 mei van dit jaar overleden componist Ton Brynel wordt 15 nov 20u15 herdacht met een concert in het Gebouw voor K&W van het Utrechtse Conservatorium, waar hij docent compositie was. Op het programma staan composities voor instrumenten en klanksporen, uitgevoerd door klarinettist Harry Sparnaay, hoboist Frank van Kooten, fluitist Harrie Starreveld, klaveciniste Annelie de Man en de pianisten Monique Copper en Polo de Haas.

Orgelfeest De ingebruikneming van het gerestaureerde Van Hagerbeerorgel in de Leidse Pieterskerk wordt gevierd met een orgelfeestweek, die duurt van 14 t/m 22 nov. Op 14 nov 20u30 is er een gala met een uitvoering van de Mariavespers van Claudio Monteverdi die 15 nov 20u30 wordt herhaald. Op 16 nov 20u speelt Leo van Doeselaar; 17 nov 20u is er het programma Leidse componisten en Leidse koorboeken; 18 nov 20u15 treedt Camerata Trajectina op; 19 nov 20 uur concerteert Gustav Leonhardt; 20 en 21 nov 20u klinken het Gloria van Poulenc en een semi-scenische opera van Menotti en 22 nov 19 besluit de Nederlandse Bachvereniging het feest met een cantatedienst.

Savina Yannatou Bij eerdere gelegenheden maakte de Griekse zangeres Savina Yannatou vooral indruk met Sefardische liederen. Die zingt ze nu weer, samen met ander repertoire uit het Middellandse-Zeegebied. 12 nov Gele Zaal Gent, 13 nov Vredenburg Utrecht, 14 nov De Warande Turnhout, 15 nov De Kleine Komedie Amsterdam, 18 nov Oosterpoort Groningen.

ContrabandDe 14-koppige Contraband o.l.v. Willem van Manen belooft 'spetterende bigband-jazz met verrassende samenklanken, soepele swing, onverwachte wendingen en spannende solo's'. 14 nov Plus Etage Baarle Nassau, 22 nov Catharinakapel Harderwijk (15u), 26 nov Dr A.

Philipszaal Den Haag, 28 nov BIMhuis Amsterdam, 29 nov Dizzy Rotterdam (16u).

Henry Rollins Het beste advies dat hij ooit van zijn vader kreeg, zegt Henry Rollins in New Musical Express, was 'hou je ogen open en je mond dicht.' Wat papa Rollins toen nog niet kon vermoeden was dat zoonlief naam zou maken als de stand-up comedian van de rock & roll, na een roemruchte carriere bij de Amerikaanse hardcore-punk Black Flag. Henry laat zijn Rollins Band thuis en geeft een show waarbij hij altijd graag de draak steekt met het rock-establishment. 12 nov Paradiso, Amsterdam.