MANNETJES MET BAARDEN

Het Duitse Playmobil heeft inmiddels 1,1 miljard poppetjes op de wereld gezet en de variatie blijft maar toenemen. Deze maand kwamen er al twaalf nieuwe uit, waaronder een ninja, een zeemeermin en een heks.

Niet alleen de diversiteit wordt groter, de poppetjes en hun accessoires worden ook steeds gedetailleerder. Dat is een verlies. De grap was juist dat alle poppetjes gelijk waren en dat je ze zelf kon aankleden. Bij de nieuwe poppetjes kan niet eens het jasje worden uitgetrokken. De uniformiteit van de gezichten wordt bedorven door baardgroei en make up.

Daarom als aanrader een eenvoudige graafmachine met twee stratenmakers. De eerste Playmobilpoppetjes waren tenslotte ook simpele stratenmakers. De graafmachine rijdt soepel en de graafarm is eenvoudig met de hand te bedienen. Alleen de poppetjes zijn weer lelijk toegetakeld. Chauffeur Erwin heeft oranje vlekken in zijn gezicht, en zijn naamloze collega heeft een Chriet Titulaer-baardje.