Kritiek vakbond op reorganisatiedrift Shell

De reorganisaties bij Shell rollen over elkaar heen. Volgens de bonden kijkt de oliemultinational teveel naar de verwachtingen van de beleggers.

Shell wil door de gisteren aangekondigde sanering van haar Europese activiteiten op het gebied van raffinage, verkoop en distributie van olieproducten in het jaar 2000 al omstreeks 300 miljoen gulden per jaar besparen.

De reorganisatie, onderdeel van de vorig jaar al aangekondigde internationalisering van de Europese olie-activiteiten zal 3000 banen kosten. Shell wil haar Europese olie-activiteiten per bedrijfsonderdeel organiseren. Nu is Shell nog sterk per land georganiseerd. De invloed van de traditioneel sterke landenorganisatie van het olie- en chemieconcern neemt daardoor aanzienlijk af. Dat was ook de reden voor de twee maanden geleden aangekondigde sluiting van vier nationale hoofdkantoren in belangrijke Europese landen waaronder het kantoor van Shell Nederland in Rotterdam. De taak van de landenorganisaties wordt beperkt tot het onderhouden van contacten met overheden, het scheppen van faciliteiten etc.

De reorganisaties binnen Shell rollen de laatste tijd over elkaar heen en dat valt verkeerd bij de vakbonden. Bestuurder E. Hansen van de vakbond VHP (hoger personeel) wijst erop dat Shell nog altijd winst maakt en dat multinationals steeds vaker inkrimpen om aan de hooggespannen verwachtingen van de aandeelhouders te kunnen voldoen.

Bij Shell is de rek er al lang uit, stelt Hansen. “Je kunt medewerkers niet ongestraft het vel over de neus blijven trekken. Vroeger had iedere Shell-werknemer een geel-rood-hart. Door de verkoop van fabrieken de samenwerking met Texaco en de sluiting van de hoofdkantoren is die betrokkenheid afgenomen. Shell raakt op deze manier op alle gebied in een neerwaartse spiraal.'

Inkrimpen is volgens de directie onontbeerlijk om de winstgevendheid weer te herstellen, want de toekomst ziet er vrij somber uit.

De ontwikkeling van de olieprijs blijft onzeker. Veel hangt af van de wereldeconomie, het komende winterweer en de discipline die olieproducenten kunnen opbrengen om zich te houden aan de afgesproken productiebeperkingen. In het Verre Oosten voorziet de multinational voorlopig geen herstel in de vraag naar olie en in de raffinagemarges.

De komende tijd zijn bij Shell meer ingrepen te verwachten. De samenwerking op raffinage- en verkoopgebied in Europa met Texaco, waarover nog wordt onderhandeld, zal mogelijk voor verdere personeelsreductie in deze sector zorgen, geeft een woordvoerder toe.

Shell-topman Moody-Stuart zinspeelde vorige week op een grondige doorlichting van de zeer slecht renderende chemie-poot. “Het is duidelijk dat hier harde ingrepen vereist zijn', zei de bestuursvoorzitter die vindt dat Shell veel te veel chemische producten maakt. Shell Oil de Amerikaanse tak van het concern, is bezig 20 procent van haar personeel in exploratie en productie af te stoten.

    • Ben Greif