Koersen dalen op ongeinspireerd Damrak

De Amsterdamse effectenbeurs moest vanmorgen een veer laten. Koersdalingen in Tokio en New York, de twee belangrijkste voorbeeldbeurzen voor Amsterdam, en een iets lagere dollarkoers, maakten beleggers kopschuw.

De AEX-index leverde rond lunchtijd 18,71 punten in op 1033,63. De handel had niet veel om het lijf. “Er valt geen fluit te beleven. De omzetten zijn zeer, zeer mager', klaagde een beurslid. Zijn verklaring: de aanhoudende onzekerheid op de financiele markten. “Iedereen zit met de vraag: gaan we nu naar de 960, of naar de 1100 punten? Zelf neig ik naar het eerste. Als je ziet hoe snel Japan vandaag de winst van gisteren weer kwijtraakt, dan houd ik mijn hart vast.'

In Tokio eindigden de koersen gemiddeld 2,4 procent lager. Ten opzichte van de andere Europese beurzen presteerde Amsterdam matig. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 1 en 1,4 procent, Amsterdam liefst 1,8 procent.

Op het Damrak gingen de meeste hoofdfondsen onderuit. Grootste verliezer was Oce. Het kopieerfonds raakte een rijksdaalder kwijt op 64 gulden. Ook de financiele waarden waren uit de gratie. Aegon, dat vrijdag cijfers over het derde kwartaal presenteert liep voorop met een min van 5,80 gulden op 178,70 gulden. Het advies van de Amerikaanse effectenbank Goldman Sachs om Aegon te ruilen voor ING deed de koers van Aegon gisteren al 5,30 gulden dalen. ING verloor 2,60 gulden op 97,80 gulden, ABN Amro zeven dubbeltjes op 37,60 gulden.

Philips was een witte raaf. Het elektronicafonds won 1,80 gulden op 114,80 gulden. Beleggers lieten zich volgens handelaren inspireren door het nieuws over de nieuwe, revolutionaire chip die Philips heeft ontwikkeld. “Dat biedt toch weer de nodige fantasie', meende een commissionair.

Ook Koninklijke Olie wist zich enigszins aan de malaise te onttrekken. De 'Olies' stegen een dubbeltje naar 88,30 gulden in reactie op de gisteren aangekondigde reorganisatie, waardoor bij Shell in Europa 3000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Die ingreep moet de daling van de winstgevendheid een halt toeroepen.

Op de obligatiemarkt steeg de tienjarige staatslening licht in koers, waardoor het effectieve rendement daalde van 4,26 procent naar 4,24 procent. De Agent van Financien, die optreedt namens het rijk, haalde eergisteren 3,7 miljard gulden binnen bij de heropening van de tienjarige lening.

De externe impulsen die de AEX-index de laatste weken deden klimmen, bleven vanmorgen uit.

De koers van de dollar, licht lager, hangt al de hele week rond de 1,90 gulden en de Amerikaanse effectenbeurzen maken pas op de plaats. Ook de optiebeurs kon niet voor verrassende koersbewegingen zorgen. Er was veel belangstelling voor ASML, met name voor call-opties januari, maar dat had geen positieve invloed op de aandelenkoers. Koninklijke Olie was het meest verhandelde optiefonds, met 18 procent van de omzet.

De terughoudende stemming op de beurs werd vanmorgen gesymboliseerd door de AEX-contracten, waarin de optiehandel, na die in Koninklijke Olie, het meest actief is. Van de 6300 verhandelde AEX-contracten betrof het merendeel put-opties.