Kamer: promillage op 0,2

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het wettelijk toegestane alcoholpromillage in het bloed van bestuurders in het verkeer omlaag gaat van 0,5 naar 0,2. Dat bleek gisteren bij het overleg in de Kamer met minister Netelenbos (Verkeer).

De minister beloofde de verlaging voor te stellen in het kabinet. Vorige week pleitte minister Peper (Binnenlandse Zaken) al voor het terugbrengen van de wettelijke grens van 0,5 promille naar nul. De fracties menen dat een 0-promillage niet haalbaar is, omdat in het bloed ook alcohol kan voorkomen zonder dat een alcoholische drank is gebruikt. Dat is onder andere het geval bij mensen met suikerziekte. “Bovendien kunnen we het eten van een kersenbonbon of rumboon niet verbieden', zei Kamerlid Valk (PvdA). De PvdA is voor een nieuwe grens van 0,2 promille het CDA en D66 voelen daar ook wel voor, maar willen eerst onderzoek afwachten. De VVD ziet niets in het verlagen van het promillage. Volgens een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN) kan een man van middelbare leeftijd met een normaal postuur nog een tot twee glazen alcohol drinken voordat hij aan 0,2 promille zit. In het Nederlandse verkeer vallen per jaar circa 1.200 doden, 250 na alcoholgebruik.